Přímo na místě pracují subdodavatelé, jedním z nich je například třebíčská firma Okna&Company. Jiří Svoboda, jednatel Esting Group, další upřesnit nechtěl. „Pokud vím, na otázky na toto téma vám odpovídal kraj, já to dále komentovat nebudu," podotkl s tím, že vše probíhá v souladu se smlouvou.

Podle plánu jdou obě stavby i dle vyjádření Pavla Čermáka z krajského majetkového odboru. „Můžeme potvrdit, že obě zakázky vyhrála v otevřeném řízení jedna společnost, není důvod se domnívat, že by práce nestihla. Žádné problémy se ze strany stavební firmy neobjevily, spíše naopak, vstřícnost byla opravdu veliká a pracovní nasazení včetně víkendů odpovídalo složitosti a náročnosti zakázky," řekl Čermák.

Ona složitost spočívá v rozdělení prací do tří let tak, aby co nejméně utrpěla výuka. V obou školách se nyní vyučuje bez omezení. „Hlavní práce probíhají pouze přes letní prázdniny. Během podzimních a jarních prázdnin sice budeme zavádět sondu do střechy, protože s ní máme nějaké potíže a plánuje se její rekonstrukce, ale to už je jiná akce," konstatovala Alice Burešová, ředitelka Gymnázia Třebíč.

Unikátní větrání

Na její škole se za pětadvacet milionů vymění okna a dveře, uskuteční se rekonstrukce elektroinstalace, topení a vody a vznikne unikátní větrací systém. Při něm se realizuje pilotní projekt nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. V učebnách se nebudou muset otevírat okna, škola bude kompletně větrána vzduchotechnikou. „Bude to ale fungovat až po dokončení všech tří pater. Zatím máme hotové jedno a roury pod stropem," usmívá se Burešová.

Výhled na neustálé stěhování však pro ředitelku příjemný není. „Je to velká komplikace. Budeme muset vždy vystěhovat kompletně celé patro, některé kabinety stěhujeme hned třikrát," informovala.

O pár desítek metrů vedle, v komplexu budov Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč, se pracovalo ještě v minulých dnech. „Donedávna u nás probíhala výměna oken do ulice Sirotčí. Ač to tak zvenčí nevypadalo, 1. září bylo vše připravené na výuku, která mohla bez komplikací začít. V učebnách bylo hotovo a uklizeno, dodělávaly se pouze věci zvenčí," popsala ředitelka Libuše Kolářová. Ta doufá, že by se práce na nových oknech, za která Kraj Vysočina zaplatil 30 milionů, mohly stihnout rychleji, mluví o dvou letech.

V příštím roce se stavaři přesunou k dalším částem komplexu. „Také připravujeme nadzemní propojení s budovou bývalé obchodní akademie, ale to je zatím pouze ve fázi příprav," dodala Kolářová. Pracovat se bude navíc i v borovinské pobočce školy, ta by se měla zateplit a vyroste zde tělocvična. „ Prioritní investicí je nyní stavba nové tělocvičny, kterou bude hejtmanství v nejbližší době realizovat. Další akce jsou ve fázi studií a budou realizovány podle finančních možností kraje," podotkla Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu.