Soutěž, která se konala v první polovině června, až doposud téměř nikoho z novinářů nezajímala. Přestože jejím tématem byla druhá světová válka, jejíž konec jsme si letos připomínali. Proč taky? Kdo by si chtěl číst o tom, jak mladí kluci a holky soutěží v dějepisných znalostech. Nuda.

Přesto se v posledních dnech pozornosti žurnalistů dočkali. Na sociálních sítích začala kolovat fotografie družstva s názvem Hitlerjugend Jamnitz. Chlapecké družstvo školáků je na ní v kostýmech připomínajících Hitlerjugend i s hákovými kříži na rukách. V letní okurkové sezoně z toho hned může být kauza. Stačí požádat o vyjádření několik oficiálních míst, které do té chvíle o soutěži, natož jemnickém družstvu, vůbec neslyšeli. Fotografie vytržená z kontextu celé akce pak samozřejmě u dotázaných vede k reakcím, které se do článků hledajících senzaci hodí.

Druhá světová válka nebyli jen hrdinní letci v britské armádě, odbojáři či osvoboditelské armády. Byli tam i koncentrační tábory, nacisti a rovněž Hitlerjugend. Jsem přesvědčený, že na to nemáme zapomínat, a pokud se to někdo rozhodne připomenout, je to dobře.

Příští rok se třeba na Dějepravném soutěžení dočkají více novinářů. I když tématem má být Karel IV. A to bude asi zase nuda.