Ze zákona musejí mít takoví šoféři 1. ledna 2011 nové řidičské oprávnění, přičemž úředníci si dávají lhůtu dvacet dní na jeho vyřízení.


Vezmeme-li v úvahu vánoční svátky, kdo nevyrazí na úřad nejpozději do počátku prosince, toho může čekat při dopravní kontrole po Novém roce tučná pokuta až dva tisíce korun. „Samozřejmě, že kdo nebude mít platný řidičák, jako by ho neměl vůbec. Radím dát si to do pořádku zavčas,“ upozornil vedoucí dopravního inspektorátu v Třebíči Petr Dobeš. „V Třebíči ještě naši pracovníci očekávají 2300 obyvatel svého správního obvodu. Zatím se velké fronty netvoří, ale čím dřív řidiči přijdou, tím udělají lépe,“ sdělil vedoucí odboru správních činností třebíčské radnice Karel Prokeš.


Lidi sem mohou chodit vyřizovat nový „řidičák“ po všechny pracovní dny. Úředníci sedí přímo za přepážkou v pondělí a ve středu. V ostatní dny je třeba na ně zaťukat.


Předbíhají se a nadávají


V Moravských Budějovicích si dosud nezažádalo o nové řidičské oprávnění na tři stovky lidí. „Jsme tu ve všechny pracovní dny. Stává se ale, že řidiči přijdou vyřizovat na poslední chvíli odpoledne. Pak se tu různě předbíhají a nadávají. Nejlepší je dorazit už dopoledne,“ radí úředník budějovické radnice Radek Svoboda, který má agendu s „řidičáky“ na starosti.


V Náměšti nad Oslavou zatím otálí na tři stovky majitelů starých řidičáků. „Jsme tu v pondělí a ve středu od rána do večera,“ doplnil vedoucí náměšťského odboru dopravy Lubomír Kissler.


Co s sebou vzít na úřad? Je potřeba jedna fotografie, platný občanský průkaz a starý řidičák vydaný mezi počátkem roku 1994 a koncem roku 2000. Na úřadě se vyplní formulář. Vydání nového řidičáku trvá ze zákona maximálně dvacet dní. Pokud nejsou ve starém řidičském průkazu nenahlášené změny, je vyřízení zdarma. Jinak se platí padesát korun. Kdo chce mít „řidičák“ hotový s předstihem do pěti dnů, zaplatí 500 korun.

Kdy a kde lze vyřídit „řidičák“

TŘEBÍČ
městský úřad,
Masarykovo náměstí 116/6 (bývalý okresní úřad)

Pondělí a středa: 8 – 17 hod. u přepážky
Úterý, čtvrtek, pátek: 8 – 14 hod.
je třeba zaťukat na úředníka
v kanceláři

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE
městský úřad, náměstí Míru 31

Pondělí a středa: 7.30 – 17 hod.
Úterý a čtvrtek: 7.30 – 15.30 hod.
Pátek: 7.30 – 15 hod.

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU
městský úřad, Masarykovo náměstí 104

Pondělí a středa: 7 – 17 hod.