Do plusu si francouzská firma Fromageries Bel připíše stoprocentní podíl v budějovické mlékárně J+R a balík víc než 71 procent akcií Jaroměřické mlékárny. Akvizici ohlásila v pondělí.
Tato fakta potvrdil současný majitel zmíněných potravinářských podniků Zdeněk Palát. „Je to pravda, k faktickému převzetí obou provozů do rukou Francouzů dojde do dvou měsíců,“ potvrdil. Zbývající akcie v Jaroměřicích zůstávají v majetku několika stovek drobných akcionářů.
Noví majitelé jsou poněkud opatrnější, podle oficiálního prohlášení k převzetí dojde po vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Nyní už na Třebíčsku firma Bel působí, provozuje Želetavskou sýrárnu.
Vzhledem k tomu, že tuzemskému trhu dominují více než padesáti procenty tvrdé sýry, získali Francouzi malý trumf. Důvod? Zatím tu ve svých fabrikách produkují sýry tavené a čerstvé.
„Žádné zásadní změny sortimentu neplánujeme, současné portfolio produktů je zákazníky pozitivně přijímáno,“ uvedla společnost Bel.
Co to znamená pro lidi zaměstnané ve stávajících výrobnách v Jaroměřicích a Moravských Budějovicích? Na to Bel odpověděla diplomaticky: „Zájmem skupiny Bel je další rozvoj obou společností, J+R i Jaroměřické mlékárny.“
Zda po převzetí bude nějaká změna v technologiích, sortimentu sýrů, či cenách výrobků, to zatím noví vlastníci ponechali rovněž bez konkrétní odpovědi: „Vždy záleží především na ceně mléka.“
Skupina Bel, světová jednička v produkci sýrů, byla původně rodinnou firmou. V současnosti má více než 11 tisíc spolupracovníků, třicet dceřinných společností po celém světě a své výrobky vyváží do 120 zemí.
Skupina Jaroměřická se zpracováním 87 milionů litrů mléka a výrobou 15,6 tisíc tun sýra v loňském roce zařadila do první desítky hráčů na trhu tvrdých sýrů v České republice. Celkem zaměstnává 317 lidí a dosahuje ročního obratu více než miliardy korun.