„Loni jsme v Okříškách kopali teplovodní rozvody. Souběžně s nimi probíhal i archeologický výzkum, přičemž archeologové ty úlomky našli vedle zámku. Tyto nálezy nyní odborníci prozkoumali,“ potvrdil starosta Zdeněk Ryšavý.

Vykopávky prováděli archeologové ze společnosti Pueblo, kteří poblíž zámku nejprve odkryli zasypanou jámu. V ní nalezli právě keramiku a také zvířecí kosti. „Většina zlomků patří nádobám střední velikosti, objevují se však i velké, silnostěnné zlomky zásobních nádob. Zlomky jsou často zdobené, například řadami jednoduchých šikmých či krátkých lineárních vpichů a horizontálními či vlnitými rýhami,“ popsal Hynek Švácha z Puebla nález.

Starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý
Ryšavý byl starostou Okříšek třikrát v jednom dni. Odstoupil a zase ho zvolili

Archeologové o výzkumu vydali i souhrnnou zprávu určenou laické veřejnosti. Najdete ji ZDE.

Ryšavý by byl rád, kdy se aspoň část nálezů vrátila do Okříšek. „Chtěli bychom, aby si je mohli prohlédnout i místní. Viděli by tak, jak dlouho do minulosti zde žili jejich předkové. Rád bych proto s Muzeem Vysočiny vyjednal možnost umístění keramiky do vitríny. Ta by mohla být třeba právě na zámku, kde nyní sídlí úřad městyse. Zlomky by se tak vrátily takříkajíc domů,“ dodal starosta.