Ačkoliv začátkem týdne se ještě mohly ojediněle objevit přeháňky, od středy už je meteorologové neočekávají. „Bude jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od třiadvaceti do sedmadvaceti stupňů, v pátek pak až do devětadvaceti,“ nastínila další vývoj počasí Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Teplé budou i noci. „Nejnižší noční teploty očekáváme mezi čtrnácti až deseti stupni, v pátek mezi patnácti až jedenácti,“ pokračovala Záluská.

Tvrz je jedna z nejstarších památek v městysi.
Jezdil na ni Jiří z Poděbrad, hrozila jí demolice. Teď je kamenická tvrz ozdobou

Lidé tak mají ideální podmínky k pozorování noční oblohy. Na své si přijdou zejména ve čtvrtek, kdy okolní planety zahalí déšť Perseid, tedy roj padajících hvězd.

Podívaná v třebíčské hvězdárně

Na „ohnivý roj“ se mohou zájemci podívat i z třebíčské hvězdárny. Jak její zástupci informovali na facebookové stránce, otevřená bude ve čtvrtek od jednadvaceti hodin do půlnoci. Za vstupné příchozí zaplatí dvacku.

Ilustrační foto.
Pošta mění názor, jihlavské pobočky rušit a přesouvat možná nebude

Jak ale říká Martin Křižovič z hvězdárny ve Žďáře, lidé si Perseidy nejvíce užijí venku v přírodě. „Nejlepší je vzít si karimatku nebo lehátko a vyrazit mimo městská světla. Ideálně s výhledem na jihovýchod,“ přidal poznatek z praxe.

Letní padající hvězdy vylétají díky perspektivě ze souhvězdí Persea, a proto se jim říká Perseidy. I proto se srpen zapsal jako měsíc „hojnosti padajících hvězd“. Pranostika totiž říká: Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče. Odtud také pochází alternativní název pro Perseidy, a to Slzy svatého Vavřince.