Zakázku město vyhlásilo už na jaře. „Přihlásila se nám jediná firma s poměrně vysokou cenou, kterou jsme vyhodnotili jako nepřijatelnou a soutěž jsme zrušili,“ řekl místostarosta Pavel Janata.

Nedávno radnice vypsala soutěž znovu. Přihlásila se opět jediná firma, její nabídková cena se ovšem zase radním zdála překvapivě nízká. Nicméně zakázku za asi 860 tisíc korun firmě svěří. Pro zajímavost, první firma při v předchozím výběrovém řízení žádala milion a 400 tisíc korun.

Práce budou spočívat v odvodnění severní strany synagogy ve stráni nad budovou. Bude třeba ručně odtěžit materiál, provést sanace a ošetření zdiva proti vlhkosti. „Jsou to práce poměrně náročné vzhledem k terénu, který se tam nachází. Místo je nepřístupné pro mechanizaci,“ podotkl Janata.

Ilustrační foto.
Vandal poškodil fasádu domu a plot

Práce by měly být hotové do konce června. Návštěvníci synagogy žádné omezení nepocítí, nicméně po dobu oprav bude zřejmě nepřístupný dvorek sousedního Domu Seligmana Bauera, přes který se bude odtěžený materiál transportovat.

Zadní synagoga dominuje židovské čtvrti v Třebíči. Pochází z roku 1669. Židovská čtvrť je od roku 2003 spolu židovským hřbitovem a Bazilikou sv. Prokopa zapsaná v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Unesco.