Snímek s názvem Třebíč – In media silva Trebecensi je prvním dílem zamýšlené trilogie o minulosti města. Mapuje nejstarší historii od roku 1101 po dobu kolem roku 1850; jako zlomový mezník pro přechod do dalšího dílu si autor vytyčil éru vzniku fotografie a prvních autentických obrazových materiálů.
K natočení trilogie Jiráka vedla především chuť vyrobit dokumentární film. A tak trochu napomohla náhoda. „Při hledání vhodného tématu jsem mimo jiné narazil na své rodné město a zjistil jsem, že o něm nic moc neví. Má vlastní neznalost mě tak nakonec přivedla k tomuto tématu,“ svěřil se Jirák.


První z dílů si všímá středověku, založení kláštera, doby husitské a pro Třebíč zásadního momentu, války česko-uherské. Diváka jednotlivými úseky filmu provází poutník v kápi, některé scény jednotlivých kapitol jsou hrané. Uvidíme ale také vizuálně atraktivní archivní materiály.
Na filmu se podíleli v Třebíči dobře známí odborníci. O podstatných a poutavých momentech dějin promlouvá historik a pedagog Rudolf Fišer, lidský rozměr historie přidává dlouholetý kronikář Jiří Joura a o místní židovské komunitě hovoří charismatický Jaroslav Achab Haidler.


Sám Jirák k tématu přistupoval jako laik. „To může být nevýhoda i výhoda. Když to pochopím já, pochopí film i ostatní,“ říká.
Při výrobě snímku použil i 3D grafiku. Uvidíme ji například ve scéně, kdy poutník opouští první spontánně vzniklou tržní osadu pod klášterem nebo na graficky ztvárněném terénu Třebíče. Pomocí modelu si divák může udělat představu o klíčových místech prvního osídlení.
První díl trilogie vznikal asi půl roku a jeho výroba stála půl milionu korun. „Věděl jsem, že je to bláznovství, stejně tak jsem ale byl přesvědčený, že má smysl,“ popisuje Jirák.


Když začaly docházet vlastní peníze, zkusil sehnat potřebnou sumu u vnímavějších třebíčských podnikatelů.


„Byla to mimořádně zajímavá zkušenost. Někde vyloženě zklamání, jinde naopak příjemné překvapení,“ vzpomíná.


Zda se podaří natočit všechny díly trilogie, si Jirák zatím netroufá odhadnout. „Předpokládám, že minimálně dva díly vyjdou,“ tvrdí.
Druhý díl by měl obsáhnout dějinný úsek od roku 1850 po konec první republiky, díl poslední pak povede až do současnosti.
Dvouhodinový první díl dokumentární filmu vychází na DVD a na trhu se objeví počátkem příštího týdne. K mání by měl být v knihkupectvích a infocentrech.