Na programu je XII. ročník Fichtel enduro cupu 2009. „Když jsme před lety s tímto druhem soutěže začínali, její účastníci se rekrutovali převážně z řad majitelů motocyklů Jawa Pionýr. Proto jsme soutěž nazvali Fichtel cup. Naše závody se jezdí klasicky, to znamená, že každý účastník obdrží na startu kartičku s časem startu a do ní se poté zapisují časové kontroly i rychlostní zkoušky,“ objasnil pravidla závodu organizátor a starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka.


Zatímco v minulosti se majitelé motorek dali spočítat na prstech ruky, takových podniků jako je Fichtel cup, bylo bezpočet. Uplynulo pár let a situace se otočila. „Klasických soutěží tohoto druhu je v republice opravdu málo. Zájem ze strany závodníků je nebývalý. Už několik hodin po vyhlášení registrace se nám pravidelní závodníci hlásí, do čtrnácti dnů bylo plno. Bohužel se závodů může zúčastnit pouze omezený počet. Mezi účastníky lze najít taková jména jako Milan Kotrba nebo Otakar Kotrba. Závodníkem, který pravidelně přijíždí, je jednašedesátiletý Pavel Krtek z Valašského Meziříčí,“ dodal Měrka.


Start bude probíhat od 10 hodin na dolní straně Masarykova náměstí, kdy na trať vyrazí v minutových intervalech vždy dva závodníci. Na trase závodu, který je dlouhý zhruba 55 kilometrů, čekají účastníky tři časové kontroly a dvě rychlostní zkoušky, v Jedově a v Čikově. Právě tyto lokality jsou volně přístupné veřejnosti za dodržení přísných bezpečnostních pravidel. Na bezpečnost účastníků i návštěvníků bude po celé trati dohlížet padesátka organizátorů.