„My z města, co jsme odkázáni na výpěstky a produkty druhých, si také potrpíme na čerstvost a kvalitu. Farmářské trhy kdekoliv tady ve městě bych brala všemi deseti,“ přiznala mladá maminka Petra Musilová z Třebíče. Zahrádku prý nemá, ani rodiče na vesnici, kteří by ji zásobili čerstvými vajíčky či masem z domácího chovu.

Pravidelné farmářské trhy by ráda v Třebíči viděla i místostarostka Marie Černá, která Deníku řekla: „Mám kolem sebe několik lidí, kteří o pořádání farmářských trhů velmi stojí.“

Prodejce: Střecha není zcela nutná

Černá prý vůbec přitom netrvá na tom, že by tyto trhy muselo pořádat město. „Je tu ale jeden zásadní problém, a tím je, kde takové trhy pořádat,“ zmínila třebíčská místostarostka.

Na Karlově náměstí je sice dostatečný prostor i možnost napojení na elektřinu, avšak není zde zastřešení. A v tom vidí Černá právě jeden nemalý háček. „Kvůli hygienickým normám a požadavkům nelze farmářský trh pořádat přímo pod širým nebem. Zastřešení je potřebné,“ podotkla. Město podle ní vhodný zastřešený prostor v centru města nevlastní.

O nezbytnosti zastřešení prostoru není přesvědčen ředitel Okresní agrární komory Třebíč Karel Coufal. „Myslím si, že až tak podstatnou roli to pro pořádání farmářských trhů nehraje,“ usoudil.

Téhož názoru byl i František Němec z Farmy rodiny Němcovy, který Deníku prozradil: „Farmářských trhů se účastníme na různých místech, například i v Havlíčkově Brodě. Skoro nikde ale zastřešení nemají. Většinou jde o prostor na náměstí se stánkem s textilní stříškou.“

Právě Němcova firma se představí se svými výrobky také na chystaném třebíčském jarmarku bio a ekovýrobků s označením Vysočina regionální produkt.

Mezi dalšími ohlášenými účastníky ekojarmarku nebudou chybět ani zástupci z celého regionu.

Mezi nimi bude například se svými výrobky mlékárna z Jaroměřic nad Rokytnou, tasovské pekařství či dalešické cukrářství.

Na to, že by se farmářské trhy mohly stát pravidelnou součástí života města zatím ale vyhlídky příliš nadějné nejsou.

Podstatnou a nevyřešenou otázkou totiž zůstává i to, kde na pořádání farmářských trhů získat finanční podporu.

„Pokud by se na takovou akci nepodařilo získat dostatečnou finanční podporu, ne všichni farmáři by byli ochotni drahé nájemné stánku zaplatit. Na tom by to pak mohlo ztroskotat,“ dumala místostarostka Marie Černá.

Zmínila, že ještě loni mohla města získat podporu na farmářské trhy z ministerstva životního prostředí, některá města toho využila. Letos ale tato možnost už prý není.

Každopádně Jarní jarmark na Karlově náměstí, pořádaným Zdravým městem Třebíč tuto sobotu, je jistě skvělý nápad. „Kdyby se z tohoto jarmarku vyvinula častější tradice, bylo by to dobré i pro podporu producentů zdejšího regionu,“ mínila koordinátorka Zdravého města Třebíč Iveta Ondráčková.