Jak dnes zjistila ČTK, pro mléko si lidé chodí do statků v řadě obcí kraje. Vlastní mlékárnu ale dosud měly pouze dvě kozí farmy.

Němcovi hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy, chovají kolem 50 dojnic. Ročně nadojí asi 400.000 litrů mléka. Svoji mlékárnu zprovoznili před necelým měsícem. "Zatím zpracováváme jen malou část mléka," přiblížil František Němec.

Provoz musel vyhovět všem veterinárním a hygienickým předpisům. Nechybí v něm bezdotykové baterie, sociální zařízení, sprcha či čistá a špinavá šatna. "Co musí mít velké podniky, máme taky," poznamenal Němec. V mlékárně by se dala zpracovat až polovina mléka nadojeného na farmě. Kdy by mohla být tato kapacita zcela využita, se zatím nedá odhadnout. "Český trh na to zatím není zvyklý," míní Němec. Rodina má zákazníky hlavně v okolí, jogurty vozí i do Jihlavy.

Jogurt, který vzniká jen z mléka a jogurtové kultury, se prodává v litrových nádobách, vydrží deset dní. Za kilogram lidé ve dvoře zaplatí 35 korun. Za litr plnotučného mléka dají desetikorunu. Nakupovat mohou přijít každý den v podvečer.

Farmáři na Vysočině si nejčastěji přivydělávají těžbou a zpracováním dřeva, obchodem či provozováním dopravy. Zpracováním vlastních plodin, masa či mléka se ale zabývají spíš výjimečně.

Malý zpracovatelský provoz před několika lety postavila na kozí farmě Mlékárna Polná. Největší zkušenosti se zpracováním mléka na farmě má rodina Dobrovolných v Ratibořicích na Třebíčsku. Dobrovolní, kteří nyní chovají asi největší kozí stádo v zemi, začínali před 13 lety se dvěma kozami.

"Všem říkám, jestli chcete začít, začněte v malém, v kuchyni," řekl majitel Pavel Dobrovolný. Podle jeho zkušenosti musí každý překonávat potíže s odbytem nebo problémy při výrobě. Farma nyní chová 450 koz a denně zpracuje až 700 litrů mléka. Vyrábí sýry, zakysané mléko i jogurty, a to s řadou příchutí.