„Macešky jsou poměrně odolné, různě podle odrůd. Rostlina přežije, nyní mohou omrznout pouze rozkvetlé květy. Na jaře pokvetou macešky znovu,“ vysvělil specialista a jednatel výzkumné a šlechtitelské firmy Agritec ze Šumperka Prokop Šmirous.

Podle něj teplejší průběh zimy bez sněhové pokrývky vyhovuje hlavně teplomilnějším druhům okrasných rostlin a ovocných dřevin.

Z jaroměřické zkušební stanice Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se v pátek nad neobvyklým počasím zamýšlel Bohumil Vítek: „Teploty jsou vysoce nadnormální. To nepamatuji za čtyřicet let praxe. Navíc ještě aby do třináctého ledna nebyla žádná zima, ale ve skutečnosti šlo jen o takovou anglickou zimu či podzim.“

Podle jeho měření od Štědrého dne pouze dvakrát klesla v noci teplota pod nulu. Jinak se teploty přes den pohybovaly od několika desetin stupně Celsia nad nulou až do 7,3 ° Celsia.

Mráz by byl pro ozimy nebezpečný

„Kvůli rostlinám je potřeba, aby přechod do zimy byl postupný, přestože je půlka ledna. Obilí je zelené, všechno vegetuje, dokonce přirůstají odnože,“ líčil situaci Bohumil Vítek.

Domnívá se, že pokud by přišla prudká změna počasí s mrazy, tak ozimy nejsou otužené a nejsou připraveny na tvrdou zimu. „Prudký mráz by pro ně byl nebezpečný,“ zmínil.

A jak by se podepsala na některých zemědělských plodinách skutečnost, že by nemrzlo?

„Je nebezpečí většího zaplevelení, protože nevymrznou již vzešlé plevele. Může být také na jaře zvýšený výskyt chorob a škůdců. Nevhodný by byl dlouho ležící sníh na ozimech na nezamrzlé půdě, kvůli vyššímu výskytu chorob,“ odpověděl další specialista z výzkumné firmy Agritec ze Šumperka Josef Bubeník.

I podle něj by bylo pro ozimy lepší postupné mírně mrazivé počasí s následnou sněhovou pokrývkou.

Bohumil Vítek je přesvědčen, že přírodě neprospívá ani suché počasí, navíc listopad i prosinec byly neobvykle velmi suchými měsíci.

„Mělo spadnout šedesát milimetrů srážek a spadlo jen šestnáct. Ve spodních vrstvách půdy je nedostatek vody. Půdě by prospělo, kdyby se teď nějaká voda do ní dostala,“ tvrdí.

V současnosti je podle něj půda provlhlá zhruba jen do deseti patnácti centimetrů. „Kdyby teď natvrdo zamrzlo bez toho, že nenapadne sněhová pokrývka, bude to pro ozimy nebezpečné. Stačilo by, kdyby napřed napadly alespoň dva tři centimetry sněhu,“ vysvětlil Vítek. Myslí si, že se situací nemohou být příliš spokojeni ani zemědělci, kterým u Jaroměřic nezmrzla hořčice na poli, zasetá jako strnisková směska.

Že teplotní vlny úrodě na polích neprospějí, si myslí i bývalý předseda ZD Dešov František Simandl: „Na polích je celkem sucho. Ta kombinace s počasím není dobrá, zvlášť kdyby teď do toho udeřily mrazy.“