Volit se bude také v sobotu, obálku s hlasem bude možné do urny vhodit od osmi do čtrnácti hodin. Někteří voliči však budou muset jít volit do jiných volebních místností, než byli doposud zvyklí.

Týká se to například Moravských Budějovic. Tam se z jednoho okrsku do druhého přesouvá deset domů, jinde to může být patnáct. „Je to různé. Týkat by se to mohlo asi deseti procent lidí," řekla Vladimíra Pešková z městského úřadu. Do které místnosti půjdou v pátek a v sobotu volit se mohli Moravskobudějovičtí podívat už v půlce března. „Možná jsme to dali s velkým předstihem, ale chtěli jsme, aby to lidé nebrali na lehkou váhu. Někteří byli zvyklí chodit dlouho do jedné volební místnosti, teď najednou patří jinam," dodala Pešková.

Se změnami okrsků se budou muset vypořádat i v Okříškách. Zůstávají sice tři, ale všechny doznaly úprav. „Okrsky jsme dříve měli nastavené tak, že jednotlivé ulice na sebe nenavazovaly. Teď však vznikl požadavek, aby byly kompaktní, takže jsme je pozměnili. Snažili jsme se přitom, aby všechny měly přibližně stejný počet voličů," řekl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý s tím, že by se změna mohla dotknout asi třetiny místních. Změny mohly nastat i v jiných obcích, v případě nejasností mohou občané navštívit internetové stránky obce a najít seznamy okrsků, či telefonicky kontaktovat obecní úřad. V Třebíči však zůstává vše při starém.

„V Třebíči máme 39 okrsků, které se od minulých voleb nezměnily," podotkl Jaromír Nechvátal z třebíčské radnice a dodal: „Změnou oproti jiným volbám je fakt, že výsledky nebudou v sobotu, ale až po sečtení všech hlasů po celé Evropě, tedy v neděli v noci." Spolu se svými kolegy strávil Nechvátal nad přípravou voleb hektický týden. „Myslím, že jsme připraveni dobře," hlásil.

Čtyři z Třebíčska

V končící pětiletce měla Česká republika v Evropském parlamentu dvacet dva zástupců, po nadcházejících volbách se jejich počet o jednoho sníží. Žádný z nich zřejmě nebude z Vysočiny, jediný její europoslanec, žďárský Ivo Strejček, letos nekandiduje.

Z Třebíčska se do Bruselu snaží dostat čtyři kandidáti, nejvýše postavený je Filip Krška, který má mezi Piráty číslo sedm. Dalšími místními uchazeči o europoslanecká křesla jsou Petr Novotný za Moravany, Anna Machátová za SNK ED a Karel Palát za Pravý blok. Podle pořadí na volebních lístcích však žádný kandidát z Třebíčska horkým favoritem na zvolení není. V předchozích dvou volbách do Evropského parlamentu nepřesáhla volební účast hranici třiceti procent.

TADEÁŠ MAHEL
FRANTIŠEK VONDRÁK