Na Jihlavsku byl naposledy práh chřipkové epidemie definovaný dvěma tisíci nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel překročen bezprostředně před Vánocemi v roce 2007, kdy onemocnělo 2810 lidí. Tehdy se chřipková epidemie vrátila do jihlavského okresu po dvou letech.

Zatímco v první polovině desetiletí gradovala nemocnost většinou v šestém kalendářním týdnu, tedy v polovině února, v druhé polovině dekády přišel hned dvakrát vrchol už před Vánocemi.

Jisté je, že na Jihlavsku dostali zdravotníci hrozbu chřipkové epidemie v posledních letech pod kontrolu. „V posledních letech jsme na Jihlavsku nezaznamenali ani lokální ohniska epidemií,“ připomenula krajská epidemioložka Alena Dvořáková. Už několik let nemusela tak být na Jihlavsku vyhlašována protiepidemická opatření, jakými jsou zákaz návštěv v nemocnicích a domovech důchodců nebo zavírání škol.

Na druhé straně se právě na Jihlavsku v posledních letech objevilo několik případů onemocnění ostře sledovanými viry. Naposledy loni v polovině listopadu, ještě před začátkem sezony viróz, zde onemocněl pandemickým virem H1N1 osmnáctiletý mladík, který musel být následně na několik dní hospitalizován v jihlavské nemocnici.