Současně s druhým blokem začal elektřinu vyrábět také třetí výrobní blok, na kterém v uplynulých dnech technici prováděli kontroly zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru. Během následujících hodin operátoři na obou blocích postupně zvýší výkon na standardních sto procent.

„V uplynulých dnech jsme řešili postupné najíždění dvou bloků. Z tohoto pohledu to pro nás znamenalo maximální soustředění na provoz a organizaci pracovních činností. Jsem rád, že se nám oba náběhy úspěšně podařily a nyní už bloky uvádíme na plný výkon,“ hodnotí průběh ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Zaměstnanci elektrárny si ale příliš neodpočinou. Už nyní se začali připravovat na další výměnu paliva, která začne na prvním výrobním bloku v polovině května.

Z vítání 1. máje v Litohoři.
Obrazem: S mávátky i v autobusu z NDR vítali 1. máj v Litohoři

Časy dvou posledních odstávek se podařilo energetikům o několik dní zkrátit. Nedílnou součástí odstávek jsou i rozsáhlé kontroly zařízení, při nichž použili i nově kvalifikované diagnostické metody. „Zkrácení termínů vítám, ale dál platí, že naší nejvyšší prioritou je bezpečnost a kvalita odvedené práce,“ hodnotí průběh ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Profesionální vojáci, záložáci, policisté i zaměstnanci ČEZu cvičili, jak odrazit teroristický útok na Vodní dílo Dalešice.
Zbraň neprovezli a k turbínám se nedostali. Cvičení ukázalo boj s teroristy