Prostory elektrárny, které jsou za normálních podmínek nepřístupné, si tento týden prohlédli zástupci občanské bezpečnostní komise. Poprvé se tak mohli podívat například na dispečerské středisko, odkud je řízena fyzická ochrana. „Cílem této akce bylo v rámci možností ukázat práci a připravenost všech, kteří se na fyzické ochraně elektrárny denně podílí," řekl vedoucí útvaru fyzické ochrany Jaderné elektrárny Dukovany Vratislav Vejmelka.

Svoji výstroj a výzbroji předvedla Policie České republiky, sídlící v areálu elektrárny. Nechybělo ani vybavení bezpečnostní služby G4S Secure Solutions, která se rovněž na fyzické ochraně elektrárny významně podílí. „Ochrana elektrárny je podle toho, co jsme mohli dnes vidět v rukou skutečných profesionálu s nejmodernější technikou," poznamenal člen bezpečnostní komise a starosta obce Mohelno Jiří Kostelník.

Prohlídky se mohli zúčastnit i zaměstnanci jaderné elektrárny. Režim prohlídek měl přísná pravidla. Mimořádné příležitosti využila stovka zájemců. Ve skupinkách po osmi lidech si během 30 minut prohlédli prostory a vybavení, které se opět pracovníkům elektrárny zcela uzavřely. V uplynulém roce pracovníci fyzické ochrany zaznamenali pět milionů průchodů.