Dukovanská jaderná elektrárna se však podobného útoku bát nemusí.

Hackeři české zpravodajské servery napadli takzvaným DDoS útokem, tedy nejběžnější hackerskou metodou. Útok spočívá v tom, že si hacker udržuje „farmu zavirovaných počítačů", jinak také síť botů, aniž o tom uživatelé vědí. V jednu chvíli hacker zaúkoluje ovládané počítače, aby vyslaly požadavky na webový server. Ten pak zpravidla zkolabuje a nestíhá na požadavky odpovědět. „Obrana před těmito útoky na servery institucí je obtížná a nikdy se nelze ubránit stoprocentně," řekl vedoucí počítačového bezpečnostního týmu Masarykovy univerzity Jan Vykopal.

Dopředu však nejde odhadnout, z jakých počítačů se útok uskuteční, proto je preventivní obrana obtížná.

Jednoduchý způsob obrany volí většina důležitých institucí, kde by podobný kolaps znamenal katastrofu. Jako je například jaderná elektrárna. „Technologické systémy jsou fyzicky odděleny od internetu. Nejsou z internetu ani jiných veřejných IT sítí přístupné," řekl mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka. Hacker, který by chtěl na elektrárnu zaútočit, by to musel udělat přímo z elektrárny.

Proti DDoS žádný antivir nepomůže

Obyčejný antivirový program si s takovými útoky ani poradit nemůže. Můžeme však pomocí něj zabránit tomu, aby se náš počítač zapojil do sítě zavirovaných počítačů, které hacker využívá.

„Je potřeba si co nejčastěji aktualizovat antivirový program, což v dnešní době znamená po několika minutách, aby zabránil vniknutí malwaru," vysvětlil vedoucí virové laboratoře společnosti AVG Technologies Jiří Kropáč.

Autoři antivirového programu jsou schopni také velmi rychle reagovat aktualizací, která zabrání masovému šíření malwaru, tedy programu ke vniknutí do počítačového systému či k jeho poškození. Jak však Kropáč zdůrazňuje, proti útoku DDoS žádný antivirový program neexistuje.