Podle náměstka hejtmana pro dopravu Libora Joukla (ČSSD) by proces EIA podle rozsahu potřebné dokumentace mohl zahájení stavby zdržet o několik měsíců. Samotné zpracování dokumentace podle něj stavbu neprodraží.

Žádost ekologů

Předseda organizace Děti Země Miroslav Patrik sdělil, že podrobné posouzení vlivů stavby na životní prostředí žádala i tato ekologická organizace.

„Z procesního hlediska nám také nepřipadá přijatelné, aby o stavbě rozhodovali zaměstnanci krajského úřadu, kteří jsou nepřímo spojeni s Krajem Vysočina jako investorem. Proto jsme podali námitku proti takzvané systémové podjatosti všech zaměstnanců krajského úřadu a kraje, včetně ředitele a hejtmana," uvedl v tiskové zprávě Patrik.

Námitku o podjatosti krajského úřadu a kraje nyní podle něj řeší Ministerstvo životního prostředí.

Kraj chce postavit obchvat Okříšek na silnici číslo 405 mezi Jihlavou a Třebíčí a z něj vést novou silnici do průmyslové zóny v Nové Vsi. „V případě dokončeného majetkoprávního vypořádání by mohla být stavba zahájena kolem roku 2018," řekl Joukl.

S navrženým vedením odbočky do zóny ale nesouhlasí řada obyvatel obce Petrovice. „Většina té trasy vede přes petrovický katastr a před přípravou stavby to s námi nikdo nekonzultoval," řekl už dříve petrovický starosta Zdeněk Jeřábek.

Investor by měl podle rozhodnutí krajského úřadu mimo jiné zpracovat hlukovou studii, studii o vlivu stavby na podzemní vody a krajinný ráz, zásahy do půdy a do biotopů zvláště chráněných druhů živočichů.