Nejedná se o první spolupráci, na třebíčské radnici začátkem srpna probíhal výcvik psů pro hledání výbušnin. „Čtvrteční cvičení bylo rozsáhlejší, psi hledali drogy ukryté v několika kancelářích a nutno říci, že všichni byli úspěšní,“ oznámila radniční mluvčí Irini Martakidisová.

Základní výcvik služebního psa trvá dvanáct týdnů, potom probíhá následný doplňující výcvik. Zhruba po roce je pes vycvičen. „U armády je to tak, že někde zůstávají psi v psincích se stálou službou, u nás v Táboře preferujeme, aby psovodi mohli mít psy doma. Máme skvělého velitele, který to umožňuje. Spolupracujeme se všemi složkami, když jsou větší akce, to znamená s policií, celní správou a věznicemi,“ popsal výcvik psů a jejich činnost Martin Pech, hlavní instruktor pro výcvik kynologie z velitelství Vojenské policie Tábor.

Ilustrační snímek.
Sokol Open myslí na děti i dospělé, nabídne sportovní i kulturní představení

V České republice je zhruba 70 profesionálních psovodů. „Pro výcvik hledáme místa, která jsou podobná prostředí, kde bývají psi nasazeni. Místa, kde se pohybuje větší množství lidí, jsou zde různé pachy. To napomáhá ke zvýšení koncentrace při vyhledávání,“ dodal Martin Pech.