„Nově prohlášené kulturní památky jsou bezesporu přínosem pro velkou skupinu památkově chráněných věcí Kraje Vysočina. Dokazují, že i drobné stavby a objekty, jako jsou náhrobky či boží muka, mohou mít nadregionální význam a jsou cenné v celostátním měřítku," konstatovala ředitelka územního odborného pracoviště NPÚ v Telči Martina Indrová.

Domy číslo popisné 59 a číslo popisné 60 v Třebíči v ulici L. Pokorného tvoří společně nárožní dvoupodlažní objekt pod jedním krovem. Obě čísla popisná se v jednotlivých podlažích různě vzájemně prolínají a domy spolu stavebně souvisí a tvoří jeden celek. Představují významný doklad historického vývoje a ukázku života židovské komunity. Mezi kulturně-historické hodnoty stavby patří kromě půdorysného uspořádání a autentických konstrukcí zdiva také široká škála truhlářských prvků; dveří, oken a vestavěných skříní. „Zcela mimořádný je nález autentické židovské mezuzy na dveřích pavlače, která je jediným exemplářem v třebíčské židovské čtvrti a přímo odkazuje na přítomnost židovské komunity a fyzický projev jejích náboženských pravidel," popsala Martina Indrová.

Co je mezuza: Hebrejské slovo mezuza znamená doslova veřej. Je to malá schránka, která je upevněna na pravé zárubni. Tvoří pouzdro pro svitek pergamenu se dvěma ručně vepsanými citacemi z Písma.

Novou nemovitou kulturní památkou, která se může stát i vyhledávaným cílem turistů a příznivců výtvarného umění a historie, se od června může pochlubit Telč. Je to náhrobek na hřbitově na Starém Městě. Jeho dominantou je pískovcová socha odpočívajícího anděla, opírajícího se o vázu. Svým návrhem a provedením patří hrob mezi nejzajímavější z celého hřbitovního areálu a pravděpodobně se jedná o jediný náhrobek v Telči, který pochází z významné brněnské kamenosochařské dílny Loos&Tomola Brno. „Jde o kvalitní uměleckořemeslnou práci ze druhé poloviny 19. století," vysvětlila Martina Indrová.

Na území Kraje Vysočina je nyní v ústředním seznamu zapsáno 2 966 nemovitých kulturních památek a 16 národních kulturních památek. Dále se na území kraje nacházejí tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna.