V září zkoumala provoz elektrárny mezinárodní skupina odborníků, aby posléze navrhla možná zlepšení či upozornila na bezpečnostní rizika, což se podle Spilky také stalo. „Mám pocit, že hlavně rakouská a německá média interpretovala výsledky šetření po svém. Nemáme tu žádná pochybení, která by ohrožovala bezpečnost provozu," zdůraznil mluvčí.

Normy budou tvrdší

Zavádění přísnějších bezpečnostních mechanismů v jaderných elektrárnách si vynutila loňská nehoda v japonské Fukušimě. „Nechci snižovat následky, které tato havárie způsobila, ale v Japonsku je čtyřiapadesát elektráren. Všechny kromě jedné problémy nezaznamenaly," poznamenal Spilka s tím, že se opatření zpřísňují společně s vývojem technologií a také s přibývajícími živelními katastrofami.

„Víme o opatřeních za stamiliony, která budeme uvádět v praxi. Často při tom jde i o přípravy na nemyslitelné přírodní katastrofy. Dnes jsme připraveni na stoletou a tisíciletou vodu, v budoucnu budeme počítat i s desetitisíciletou," dodal mluvčí.

Nad zprávami o nucené odstávce se pozastavují i lidé z elektrárny. „Rozeslal jsem jim dopis, ve kterém se snažím vysvětlit celou situaci tak, jaká skutečně je. Zaručené zprávy o odstávce jsou nesmyslné a troufnu si říci, že jsou tímto zlým úmyslem nezodpovědně strašeny miliony lidí," uzavřel Spilka.

KAMIL ČERNÝ