Poválenou řepku od divokých prasat objevil loni v květnu soukromý zemědělec Vladimír Svoboda z Březníku. Na základě dvou posudků se obrátil na myslivce. Celkem od nich požadoval asi 39 tisíc korun. „Dal jsem si pozor, abych dodržel všechny zákonné termíny, a řekl jsem o nich i myslivcům. Jednal jsem s nimi fair-play, i posudky jsem jim předložil, i když jsem to udělat nemusel," připomněl.

Od mysliveckého sdružení nakonec dostal 30 tisíc korun. K dohodě došlo v síni třebíčského soudu. „Můj advokát tu částku navrhl a myslivci na ni přistoupili. Nevím, zda můžu říct, že to dopadlo dobře. Nejvíc na tom vydělal znalec a advokát," řekl březnický zemědělec s tím, že získaná suma mu téměř nepokryje ani výdaje. „Posudky stály čtyři a půl tisíce, advokátovi jsem nechal osm a půl a dva tisíce soudu. Dopravu a další věci nepočítám," uvedl Vladimír Svoboda. „Nejhorší je, že se to děje na dědině, hromada lidí vás kvůli tomu nezdraví," dodal.

Letošní jaro je podle Vladimíra Svobody klidné, škody na plodinách zatím nezaznamenal. To na loukách, na kterých hospodaří Zemědělské družstvo Okříšky, je už sčítali. „Soudní znalec je vyčíslil na patnáct tisíc korun, dalšímu vlastníkovi na pět tisíc. Jde znovu o pozemky u Heraltic," upozornil předseda družstva Jaroslav Ježek.

Společně s právní zástupkyní připravuje další žalobu, ta předchozí byla z velké části neúspěšná. Z požadovaných 55 tisíc korun, i kvůli nedodržení zákonných lhůt, přiznal třebíčský soud družstvu jen necelých pět. Spor kvůli řádění divočáků tím však neskončil, družstvo se proti okresnímu rozsudku odvolalo a případem se bude zabývat krajský soud.

Přibyslavičtí myslivci reagují na pokračující tahanice smířlivě. „Družstvo má právo na žalobu i odvolání. Žijeme v demokracii," mínil hospodář mysliveckého sdružení Jiří Vavroušek.

Další žaloba o uhrazení 15 tisíc korun má k soudu v Třebíči dorazit nejpozději do měsíce. „Podáme ji, protože myslivci na naši výzvu odpověděli tak, že škody neuznávají," vysvětlil předseda okříšského družstva.

Myslivce obviňuje z toho, že si v srpnu 2012 neprávem pronajali honitbu na dalších deset let. „Neměli opci, neudělali výběrové řízení a záměr nevyvěsili. My bychom o pronajmutí stáli, vůbec jsme o tom ale nevěděli," vzpomínal.

Podle Jiřího Vavrouška ale o hledání nového nájemce honitby družstvo vědělo. „Pan Ježek byl u jednání přítomen," tvrdí myslivecký hospodář. Předseda družstva to však odmítá. „Byl jsem na jedné schůzi a nic o nové nájemní smlouvě nepadlo," reagoval.

Nevšední záležitostí se museli zabývat třebíčští úředníci z odboru životního prostředí. Na stole jim přistály dvě nájemní smlouvy na jednu honitbu. První od MS Přibyslavice, druhá od ZD Okříšky. Úředníci přiznali honitbu myslivcům, rozhodnutí před několika dny potvrdil krajský úřad. „Je zvláštní, že i když je něco nezákonné, tak to úřady posvětí jen proto, že proti tomu nikdo nic neměl," poznamenal předseda Ježek.

„Smlouva na nájem je standardní. Družstvo nás dusí na škodách," mínil Vavroušek.