Nové povolení k provozu druhého reaktorového bloku je vydáno na dobu neurčitou, zároveň ale obsahuje řadu provozních podmínek. „Proces přípravy žádosti o povolení byl technicky i časově velmi náročný a kladl vysoké nároky na pracovníky elektrárny i dotčených centrálních útvarů. Získáváme tak velmi cenné zkušenosti, které využijeme při přípravě žádostí pro zbývající dva bloky i budoucím provozování naší elektrárny,“ řekl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika.

Povolení bylo vydáno na základě předložené rozsáhlé dokumentace, prokazující aktuální stav zařízení.  „Nyní máme povolení k dalšímu dlouhodobému provozu pro dva ze čtyř dukovanských bloků. Děláme vše proto, abychom během následujících měsíců tohoto roku dodali veškeré potřebné dokumenty potřebné pro rozhodnutí o dalším provozu pro bloky číslo tři a čtyři,“ řekl ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Miloš Štěpanovský.

První blok Jaderné elektrárny Dukovany má povolení k provozu na dobu neurčitou již od března loňského roku. ČEZ současně podal žádosti o povolení dalšího provozu pro zbývající bloky tři a čtyři, kterým vyprší platnost stávajícího povolení na konci letošního roku. Dukovany do konce roku proto čekají ještě dvě náročné odstávky. Ukončení právě probíhající odstávky čtvrtého bloku je plánováno na 9. září, odstávka bloku číslo tři je plánována v termínu od 15. července do 29. října.