„No, sledujeme to a čekáme, kdo nás zaměstná. Já jsem dělal do půlky prosince, od té doby jsem na pilu nesáhl, nemám pro koho pracovat,“ zmínil jeden z dřevorubců, který si přál zůstat v anonymitě.

„Bude záležet na výsledku výběrového řízení. Zaměstnávala nás tu na Třebíči v poslední době Lesní společnost Trhanov, bylo to celkem dobré, řekl bych. V rámci Česka nás platili průměrně. Ale včas, a to bylo po zkušenostech s předchozí firmou Forst Moravia naprosto zásadní,“ dodal ještě dřevorubec.

Podle mluvčího státního podniku Lesy České republiky (LČR) Zbyňka Boublíka právě smluvní jednotky Třebíč a Náměšť byly až do 5. ledna dotčeny námitkou z řad účastníků tendru. Ale už od 6. ledna je jednání odblokované a podle Boublíka už nic nestojí v cestě podpisu obou smluv. „Všechno je na nejlepší cestě,“ řekl doslova. Podle informací, které Deník získal, by smlouva přinejmenším pro třebíčskou jednotku mohla být podepsaná kolem 25. ledna. Zatím prý žádná firma z tendru neodstoupila, aby uvolnila místo konkurenci.

Pro jednotku Třebíč podaly nejlepší nabídku České dřevařské závody Praha, druhou nejlepší pak Lesní společnost Trhanov (LST) a jako třetí se umístila bohdanečská Less a Forest.

Pro jednotku Náměšť podala nejlepší nabídku LST, jako druhé skončily České dřevařské závody Praha a jako třetí firma Dřevo Málek.

Podle zdroje blízkého podniku LČR celé jednání v Třebíči visí na Českých dřevařských závodech.

Oficiální aktuální vyjádření některého z manažerů této pražské společnosti se však včera nepodařilo získat. České dřevařské závody (ČDZ) ze 108 smluvních jednotek v rámci celé republiky podaly v pětatřiceti případech nejlepší nabídku. Jak sdělil šéf představenstva Tomáš Hrubec pro časopis Ekonom na samém konci prosince, ČDZ tou dobou předpokládaly, že část smluv na začátku ledna podepíší.

„Záleží to ale na přístupu bank, zda nám včas poskytnou garance,“ podotkl Hrubec. Že by byli schopni podepsat všechny smlouvy, ale ani on nepovažuje za reálné.

Na Třebíčsko také částečně zasahuje jednotka Telč, pod niž spadá Budkovsko. Tam už smlouvu pro tento rok mají, zvítězila společnost Less a Forest z Bohdanče na Kutnohorsku.

Lesy České republiky k datu 7. ledna podepsaly roční smlouvy na pětačtyřiceti ze sto osmi jednotek. Pouze u čtyř zatím figurovaly ČDZ. U jednotky Třebíč je ve hře víc než devadesát milionů korun, u jednotky Náměšť pak zhruba osmdesát milionů korun.

LČR na Třebíčsku hospodaří na celkové ploše 16 301 hektarů lesní půdy, v celé republice pak na více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku ve vlastnictví státu, což je téměř 86 procent rozlohy všech státních lesů.

Pečuje též o téměř 20 tisíc kilometrů vodních toků a bystřin. Roční těžby se pohybují průměrně kolem sedmi milionů metrů krychlových dřeva.