Koupit však lze i bývalý strážní domek a někde celé nádraží. „Do prodeje jdou zbytné nemovitosti. Jedná se o nevyužité provozní objekty – sklady, dílny, administrativní budovy, nocležny, objekty, které sloužily jako sociální zařízení pro zaměstnance a jsou nepoužívané, opuštěné provozní areály,“ vysvětlila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Kompletní nabídku najdete na webu

Nemovitosti jsou spravované jednotlivými Regionálními správami majetku, kterých je v celé republice šest a tyto správy přímo řídí úsek náměstka generálního ředitele Českých drah pro správu majetku.

Jejich nabídku můžete najít na webové adrese www.nemovitosti.ceskedrahy.cz. Pakliže si z nabídky vyberete, dalším krokem bude kontaktovat České dráhy.

„U každé jednotlivé nemovitosti je kontakt na makléře – telefonní číslo i e-mail,“ dodala Pistoriusová.

Mezi objekty, které jsou na výběr i na Třebíčsku, nejsou jen typické železniční budovy, ale i další, rekreační. Najít si můžete například chatu u Studence za necelého půl milionu.

„Pokud je o nemovitost více zájemců, probíhá výběrové řízení a objekt je poté prodán za nejvyšší cenu,“ popsala způsob prodeje mluvčí Pistoriusová.
K prodeji jsou i byty. Tam mají vždy přednost stávající nájemníci. Jestliže neprojeví zájem, teprve následně je budova nabídnuta dalším zájemcům.

Koupit můžete i věci mimo seznam

„Nádraží si zřejmě nekoupím, i když nepochybuji, že existuje spousta železničních nadšenců, kterým při této možnosti zasvítí oči, ale na nějakou chatu se určitě kouknu,“ řekl František Nováček z Třebíče.

Zájemce o majetek drah se nemusí řídit jen seznamem na uvedené webové stránce, ale může si najít svůj „zamilovaný“ objekt a zeptat se, zda je volný.
„Často se setkáváme s tím, že nájemce bytu nebo domu osloví aktivně naší společnost s žádostí o odkoupení nemovitosti. Obvykle jde o nemovitosti využívané k bydlení. V takovém případě se prověří, zda je majetek zbytný a dále probíhá jednání o možném odprodeji za nejméně odhadní cenu v místě obvyklou a náklady spojené s prodejem,“ informovala o postupu Pistoriusová.

V nabídce nejsou navíc pouze nemovitosti na prodej, ale také k pronájmu. Zde figurují nejrůznější kancelářské a administrativní prostory či sklady.