Starosta Vladimír Měrka však argumentoval proti tím, že prodej blokuje dvanáct let stará dotace 20 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj. Víc než dvě stě bytů tak zatím lidé do svého vlastnictví koupit nemohou.

„Když jsme získali dotaci, zavázali jsme se k tomu, že dvacet let byty neprodáme do soukromého vlastnictví. Do vypršení lhůty chybí osm let,“ upřesnil Měrka.

Původní byty, na kterých se před dvanácti lety z dotace postavily půdní nástavby, jsou padesát let staré.

„Bydlí někdo ze zastupitelů v některém z bytů? Nebydlí. Takže nemůžete vědět, jak to v nich v reálu vypadá. Je to děs. Máme vyhořelé elektrické zásuvky, parkety se rozpadají. Město nemá peníze na opravy a my si to máme spravovat ze svého, když je to městský majetek?“ ptala se emotivně Sázavská na zastupitelstvu.

Jelikož je invalidní důchodkyně, má obavu z toho, co by zastupitelé za osm let mohli po lidech z bytů v Husově ulici, tedy na nejstarším náměšťském sídlišti, požadovat za sumu. „V téhle nejistotě se nedá žít, ničí mě to. Chci mít už jasno, kdy a za kolik bych si mohla byt odkoupit,” poznamenala Sázavská.

Cena? Neznámá

Opoziční zastupitelé navrhli, že by nebylo od věci vyvolat nové jednání na ministerstvu pro místní rozvoj.

„Zda by třeba přistoupilo na to, že by město vrátilo jen část dotace, nebo by se třeba podařilo dojednat úplné odpuštění vratky dotace, když už je to dvanáct let, tedy dlouhá doba. Vždycky se lidi sami budou o byty starat líp než město,” shodli se Ivo Matoušek a Aleš Sázavský.

Podle Aleše Sázavského, který je právník, je všechno otázkou jednání. Pokud je vůle obou stran, dá se jednat o čemkoli. „Jsem ochoten si vzít dovolenou a na ministerstvu jednat s kompetentními lidmi, musel bych však předem vidět smluvní dokumentaci,” dodal.

Místostarosta Jan Kotačka se nabídl, že mu smlouvy k dvanáct let staré záležitosti sežene a dodá k nastudování, přičemž mohou oba zapojit své síly společně při novém vyjednávání na ministerstvu.

Starosta Vladimír Měrka je v tomto poněkud skeptičtější: „Už jsem se na to ptal a museli bychom vracet 150 procent poskytnuté dotace, věřte mi. Na ministerstvu je to neprůstřelné.”

O budoucí ceně bytů, pokud by se nakonec prodávaly, lze jenom spekulovat. Při posledních prodejích podobných bytů ve městě v roce 2007 se cena za jeden metr čtvereční pohybovala okolo 1900 korun.