Zácpu způsobila uzavírka na nejzatíženější dopravní tepně Hrotovické ulici, problémy se narychlo podařilo provizorně vyřešit až ve středu.

Důvodem uzavírky bylo zahájení prací na rozšíření Hrotovické ulice. Objížďka vedla auta do Třebíče po velice frekventované silnici přes Střítež. Kvůli omezení na silnici ze Stříteže zavládl v úterý chaos. V jedné chvíli svítily u Intersparu semafory a současně dopravu řídili policisté. Řidiči si často nevěděli rady, na pokyny policistů reagovali zmateně. Vjet v tu dobu na hlavní silnici od Intersparu či StopShopu bylo prakticky nemožné.

„Stál jsem na Hrotovické ulici u bazaru už kolem deváté hodiny. Nestačil jsem se divit, jaké nebezpečné dopravní situace tam vznikaly. Tři auta se tam málem srazila," popsal třebíčský pilot Ondřej Šilhan. Ač byla od rána silnice ve směru od Hrotovic uzavřená, řidiči jezdili bez ohledu na značky v obou směrech.

Šilhana zarazilo i to, že ač mu běžně cesta z třebíčského letiště domů trvá jen tři minuty, v úterý to vypadalo na minut čtyřicet. „Překvapujícím zjištěním bylo, že první bagr se na Hrotovické ulici objevil až někdy kolem jedné hodiny odpoledne," líčil Šilhan.

Vyhrocenou situaci řešili ve středu zástupci policie a třebíčské radnice spolu se zhotovitelskou firmou. „Zjistil jsem, že rozsah prací neodpovídá dopravní uzavírce," naznal Pavel Roudenský z třebíčského dopravního inspektorátu. Podle něj teprve až při uzavírce vyšlo najevo, do jaké šíře bude nutno komunikaci zabrat.

Poznamenal, že se zástupci radnice ve středu ráno dohodli na úpravě dopravního omezení. „Jednosměrný provoz je zrušen a pro každý směr jízdy bude zachován jízdní pruh," řekl Roudenský. Podle jeho slov rozsah prací nevyžaduje dopravní omezení dle schválené projektové dokumentace.

Také radnice v Třebíči ve středu vydala informaci, že po dohodě se stavební firmou je od středy umožněn v Hrotovické ulici oboustranný průjezd vozidel, a to po dobu minimálně dva týdny.

„Potom, když si to stavební práce vyžádají, dojde k odklonu vozidel nad 3,5 tuny hmotnosti. Osobním automobilům zůstane i nadále umožněn průjezd stavbou. Bude však nutné počítat s možností dočasných uzavírek. Pro urychlení prací slíbila stavební firma od 38. týdne zavedení dvanáctihodinového pracovního režimu," sdělil mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Že po čtrnácti dnech se bude dopravní situace na Hrotovické ulici řešit znovu, potvrdil dopravní inženýr Roudenský, který k tomu dodal: „Každopádně budeme usilovat, aby byla možná jízda v obou směrech. Pakliže by parametry šířky pruhů nevyhovovaly a muselo by dojít na větší zúžení jízdních pruhů, pak bychom odklonili nákladní dopravu. Pokud by i toto bylo nedostačující a došlo by na větší zábor šíře komunikace, nelze vyloučit ani to, že by se doprava odklonila objížďkou na Číměř a Vladislav."

Úpravy na Hrotovické ulici si vyžádají investici kolem čtyř milionů korun.

Další pruh

O jaké úpravy jde, přiblížil mluvčí třebíčské radnice: „Pruh bude vytvořen v úseku od křižovatky se Spojovací ulicí po kovošrot a prodejnu autodílů. Změn dozná na Hrotovické také přechod pro chodce u křižovatky s Kubišovou ulicí, který je poměrně nebezpečný. Uprostřed silnice tam vznikne ostrůvek a přibude intenzívní osvětlení. Ve Spojovací ulici v jejím vyústění do křižovatky nechá odbor dopravy městského úřadu namalovat ještě vodorovné dopravní značení. Odbočovací pruhy tam dosud na vozovce nebyly použity."

Nad vytvořením nového pruhu na Hrotovické ulici kroutí hlavou Ondřej Šilhan, který úterní zmatky na silnici zachytil fotoaparátem ze svého ultraligtu při letu nad Třebíčí a Deníku své snímky poskytl.

Chystané opatření okomentoval: „Nový jízdní pruh bude jen záplatou na plynulost. Doprava se sice zrychlí, ale bude to nebezpečnější. Může se tak snadno stát, že někdo při jízdě od Hrotovic při vjíždění do křižovatky do ulice na Spojovací přehlédne odbočující auto."

Dopravu v evropských městech sleduje Šilhan z kabiny svého letounu často. „Řekl bych, že mám na to jasný názor. Podle mne jsou řešením kruhové objezdy jak na křižovatce Hrotovické se Spojovací ulicí, tak na křižovatce před Intersparem,"mínil.