Tři nebo čtyři měsíce je průměrná čekací doba pro zájemce o místo v Domově svaté Anežky ve Velkém Újezdě. „Situace je všude skoro stejná. My máme na čekací listině 60 zájemců o místo v domově pro seniory a 23 o místo v domově se zvláštním režimem," řekl ředitel František Čajka. Domov v místní části Kojatic má přitom celkem 102 lůžek, zájem o ně je téměř dvojnásobný. „Klientům doporučujeme, aby si podali žádosti o umístění do více domovů najednou. Pokud chtějí vyloženě k nám, musejí čekat, a až to vyjde, tak to vyjde," dodal Čajka.

Obdobná situace panuje také v Domě svatého Antonína v Moravských Budějovicích. „V současné době máme asi 140 žádostí o umístění, celkem máme 83 míst," konstatoval ředitel Ladislav Chloupek s tím, že převažují žádosti od žen.

Větší poptávku než nabídku evidují i v Třebíči. „Pořadník máme rozsáhlý. Na všechny se okamžitě nedostane," podotkla Helena Chalupová, ředitelka domova pro seniory, který sídlí v budovách v Koutkově a Kubešově ulici.

Na celkem 172 lůžek v obou budovách mají pracovníci domova hned 450 žádostí. Situace nicméně není tak dramatická, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velké číslo je způsobeno právě tím, že si zájemci podávají žádosti do více domovů najednou a také časově v předstihu. „Když starší člověk není zapsaný do pořadníku a jeho zdravotní stav se náhle zhorší, je to problém. Řada lidí se raději takto jistí," vysvětlila Chalupová.

Zájemců, kteří by chtěli nastoupit ihned, je podle Chalupové asi 50 a na místo čekají zhruba rok. Ředitelka také jedná se zřizovatelem domova čili Krajem Vysočina o zvýšení lůžek na oddělení se zvláštním režimem.

To je určené pro pacienty s demencí, tedy například Alzheimerovou chorobou. K navýšení kapacity dojde už ve druhé polovině letošního roku, vzniknout by mohlo zhruba 30 lůžek pro pacienty trpící právě touto nemocí.

Rezervy při péči o pacienty trpící Alzheimerovou chorobou přiznává také Petr Krčál, radní Kraje Vysočina pro sociální věci. „Co se týče domovů pro seniory, kapacita přímo v Třebíči je dostatečná, kromě domova na Koutkové a Kubešově ulici je ve městě ještě domov na ulici Manželů Curieových. Chybí nám ale lůžka pro pacienty s alzheimerem," řekl.

Problém by vedle rozšíření domova mohlo vyřešit i soukromé alzheimer centrum. To vzniká v bývalé léčebně dlouhodobě nemocných na Družstevní ulici. Firma BB Industry budovu koupila loni od třebíčské radnice a kromě centra pro pacienty s Alzheimerovou chorobou zde má být senior centrum, genetická laboratoř či vědecko-výzkumné centrum.

Alzheimer centrum a středisko celostní medicíny, jak se má komplex jmenovat, má otevírat letos na podzim.

Rekonstrukce se brzy dočká také další třebíčský domov pro seniory, sídlící na ulici Manželů Curieových. „Zde plánujeme přestavovat jednotlivé pokoje, čímž se výrazně zlepší komfort a životní podmínky tamních klientů," doplnil Petr Krčál.