Domamil se má čím pochlubit. A teď jsou k tomu nejméně další dva důvody navrch. Jednak získala v krajském kole prestižní soutěže Vesnice roku jedno z pěti hlavních ocenění – bílou stuhu za práci s mládeží.


A za druhé zdejší škola před pár dny obdržela neméně uznávaný titul EKOŠKOLA. V republice o něj usiluje přes dvě stovky školských zařízení, ale jen 43 jich dokázalo ustát přísný metr auditorů.


V celém světě se pak programu účastní 40 zemí pěti kontinentů včetně Oceánie.
„Určitě to považujeme za letošní největší událost, jsme na to pyšní,“ zmínila ředitelka školy Hana Tichá.


„V Domamili je na malou ves bohatý spolkový život. Nejdéle se tu sdružují hasiči. Dále je potřeba zmínit Sokol, Vlastivědný okrašlovací spolek, rybáře a chovatele. K tomu samozřejmě bohatou činnost při škole,“ zdůraznil tamní starosta Radek Menčík.


„Myslím, že děti to mají dobré, věnují se jim tu vrchovatě,“ konstatoval chalupář Miroslav Tichý.
Podle místních například malí rybáři mají velkou oporu ve Františku Doležalovi.


Před koncem školního roku pojedou dva malí a dva dospělí zástupci domamilské základní školy titul Ekoškola převzít do Prahy do senátu.


O prázdninách pak představitelé obce převezmou od krajského úřadu vysoutěženou bílou stuhu a šek na statisíce. „Kolik přesně to bude, ještě nevíme. Loni stuhu vyhrály Zvěrkovice, obdržely 600 tisíc účelové dotace a 50 tisíc k tomu mohly využít libovolně. Pokud vím, v tomto roce má být částka o něco nižší, krize se projevuje samozřejmě i v této oblasti,“ podotkl starosta Menčík.


Nechtěl zatím konkretizovat, kam peníze poputují: „Na to si musíme se zastupiteli sednout a pořádně všechno promyslet,“ upřesnil starosta.
Domamil mívá i s dotacemi rozpočet mezi čtyřmi a pěti miliony korun.


Každá finanční injekce se citelně projeví. Úpravná ves na říčce Rokytce letos dokončila celkovou rekonstrukci návsi a okolí v hodnotě pěti milionů korun, přičemž se podařilo sehnat na 90 procent částky dotaci.


Nyní je v plánu například oprava sociálek a kuchyně v mateřské školce.