Touto kampaní se snaží popularizovat třídění odpadů v historických centrech měst obalová společnost EKO-KOM ve spolupráci s Krajem Vysočina, která místa vybrala. Podle třebíčské místostarostky Marie Černé, bude na pět set sad tašek rozdáno především do domácností v historickém centru Třebíče, kde obyvatelé musí vážit delší cestu ke kontejnerům pro tříděný odpad.

„Umístění kontejnerů na tříděný odpad v centru města je leckdy těžký oříšek. Právě v Židovské čtvrti kontejnery dost hyzdily prostředí a marně jsme hledali vhodné místo, které by bylo dostupné pro obyvatele, co tam žijí. Nakonec jsme museli kontejnery vymístit až téměř k Podzámecké nivě," nastínila situaci Marie Černá.

Je přesvědčena, že barevné tašky tamním obyvatelům alespoň usnadní odkládání a odnášení odpadu do kontejnerů i do větší vzdálenosti. Obyvatelé tak nebudou muset s každou lahví či balíčkem papíru běžet ke kontejneru.

Odpad lze třídit podle druhu přímo do prostorných tašek, které jsou ve stejných barvách jako kontejnery. Krom toho jsou zřetelně popsány, na jaký druh odpadu slouží.

Tašky roznesou už v listopadu

Pomocí suchého zipu se dají společně spojit, mají praktické dno, takže samostatně stojí. A při šetrném zacházení vydrží prý i několik let.

„Tašky budou obyvatelům rozneseny do poloviny listopadu přímo do domu. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby to nebylo jen pro část města a tašky mohly obdržet všechny domácnosti. Pokud se rozdané tašky v domácnostech osvědčí a zlepší se tím třídění odpadů, pak bychom zvažovali, že bychom je pořídili i pro další lokality města," zmínila Černá.

Obyvatelé města získají informace o novince z městského zpravodaje a také prostřednictvím letáků s přehlednou mapkou kontejnerových hnízd. „Myslím, že je to dobrá věc pro obyvatele Židovské čtvrti, kteří nebudou muset s každou lahví zvlášť běžet ke kontejneru. Kdyby to šlo, brala bych takovou akci i u nás v Pocoucově všemi deseti," mínila o taškách Jaroslava Mrhová, pracovnice galerie Kruh v Židovské čtvrti.