Téměř dvě desítky doktorů chybějí v nemocnici Havlíčkův Brod. Například kvůli tomu, že nemocnice přišla o lékaře se specializací na ušní nosní krční (ORL) je ušní ambulance otevřena jen po omezenou dobu.

„Primář ORL odešel do soukromé praxe. Dále jsme bohužel přišli o zahraničního lékaře specialistu, který se vrátil do vlasti. Chod ambulance i oddělení je zajišťován několika lékaři, kteří se střídají,“ popsala od začátku situaci v Brodě mluvčí nemocnice Petra Černo. Jak dodala, brodská nemocnice není jediná kdo má takové starosti. Primáře ORL hledá brodská nemocnice dodnes. Další doktoři chybějí na interně, na infekčním oddělení, na onkologii, na neurologii, dokonce i na patologii. Plicní hledá zástupce primáře.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.
Tradiční strany jsou pro mě důležité, říká budoucí hejtman Vítězslav Schrek

Podle České lékařské komory v České republice chybějí stovky lékařů a přes tisíc zdravotních sester. A nemá je kdo nahradit. V některých nemocnicích už je situace tak vážná, že musejí zavírat oddělení.

Stejně tak dlouhý seznam má nemocnice Pelhřimov. Nemocnici chybí ortopéd, gynekolog, chirurg, urolog i dětský lékař. Při podrobném nahlédnutí do seznamu volných míst se ukáže, že primáře radioterapeutického oddělení začala nemocnice hledat už v roce 2018. „Přijmeme lékaře na infekční oddělení, na urologii a onkologii, nabízíme náborový příspěvek, zajímavé benefity,“ oznamuje jihlavská nemocnice. Jak upřesnila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová, najdou se i lékaři, kteří mají zájem v nemocnici pracovat. „Za posledního půl roku to byl asi jeden nebo dva. Seznam na našich stránkách je ale stále aktuální,“ dodala Zachrlová.

V Novém Městě shání čtrnáct doktorů

Podle předsedy České lékařské komory Milana Kubka je příčinou nedostatku lékařů také fakt, že mnozí odcházejí ihned po promoci do zahraničí za lepšími výdělky a nikdy nenastoupí do české nemocnice. „Nástupní plat lékaře v Německu v regionální nemocnici je víc než 4000 euro,“ konstatoval Kubek.

Celkem čtrnáct lékařů hledá nemocnice v Novém Městě na Moravě. Zájemcům nabízí nemocnice benefity, ubytování, ale také pomoc psychologa a využití bazénu zdarma.

Někdy se ale nemocnici poštěstí nového lékaře najít, dokonce i na post primáře s vynikajícím profesním životopisem. Novým primářem chirurgického oddělení třebíčské nemocnice se od léta stal lékař Jan Cagaš. „Nabídku vést chirurgii v nemocnici Třebíč jsem přijal, protože mě oslovila vůle vedení zdravotnického zařízení tento obor výrazně rozvíjet,“ sdělil Deníku nový primář.

Rodina Haškových chce hostinec na Lipnici kam chodil jejich slavný pradědeček udržet stůj, co stůj. Na snímku je vnuk Jaroslava Haška, Richard.
Přežijí nejsilnější, říkají hostinští na Vysočině. Vesnice se o hospody bojí

Nemocnice v ambulancích zavádějí úsporný režim, pacienty ošetřují na základě objednání přes E-ambulanci, lékaři na odděleních se navzájem zastupují.

„Absolventů medicíny a absolvujících zdravotních sester ubyla za 30 let v Česku více než třetina. I kdyby se jejich vzdělávání změnilo okamžitě a školy jich začaly přijímat víc, potrvá 15 let, než se stavy doplní na úroveň roku 1985,“ upozornil před časem předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

V Kraji Vysočina je pět krajských nemocnic. V Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a v Třebíči. „Přednemocniční zdravotní péči poskytuje Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina z 21 výjezdových stanovišť. Zajištění zdravotní péče po technické i materiální stránce přišlo Kraj Vysočina od roku 2008 dosud na téměř pět miliard korun, další peníze, tentokrát za výkony, nemocnicím proplácí zdravotní pojišťovny,“ informovala mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Stipendia pro mediky

Speciální položkou v rozpočtu Kraje Vysočina jsou peníze na stipendia pro mediky, které Kraj Vysočina vyplácí od jara roku 2017. „Stipendia Kraje Vysočina mají motivovat mediky, kteří úspěšně ukončili nejméně druhý ročník lékařské fakulty, k budoucímu působení v nemocnicích Kraje Vysočina,“ informoval Vladimír Novotný náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví. Přednost mají obory v oblasti lůžkové péče nebo obory zaměřené na oblast následné lůžkové péče a dlouhodobé lůžkové péče. „Stipendium je 50 tisíc korun pro akademický rok. Může být poskytováno po dobu standardní délky studia a žadatel se zavazuje pracovat u vybrané nemocnice zřizované Krajem Vysočina tolik let, na kolik mu bylo poskytnuto stipendium,“ upřesnil Vladimír Novotný s tím, že dosud kraj vyplatil  na stipendiích už téměř 4,5 miliónu korun.

Další možnost jak lékaře získat je náborový příspěvek novému zaměstnanci lékaři i nelékaři (dle potřeby konkrétní nemocnice), který uzavře s nemocnicí smlouvu. Částka vyplacená z krajského rozpočtu už přesáhla 34,5 miliónu korun.

Dominik Piwko.
Sportoviště: Doufáme, že to opravdu potrvá jen dva týdny. Ztráty jsou obrovské

Téměř 78 miliónů získaly krajské nemocnice od ministerstva zdravotnictví jako příspěvek na přípravu mladých lékařů včetně praktiků. V těchto případech se jedná o dotace ve výši až desítek tisíc korun na jednoho budoucího praktika měsíčně. „Je třeba poukázat na skutečnost, že toto vzdělávání probíhá v nemocnicích při běžném provozu. Rezidenční místa jsou naší nadějí pro generační obměnu, kterou terén prochází,“ upozornil Vladimír Novotný. Ministerský program hradí jak mzdu rezidenta, tak odměnu pro školitele.

Krize hodnot

Podle Koalice soukromých lékařů ČR chybí v roce 2020 v ordinacích a ambulancích zhruba 800 odborníků. A to může české pacienty fatálně ohrozit. „Důvody netřeba opakovat: Chybějí nám peníze, nemůžeme sehnat personál, narůstá byrokracie, zní unisono z řad praktiků, zubařů i ambulantních specialistů. Když lékař skončí v některých méně atraktivních lokalitách Česka, není kým ho nahradit,“ varuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Zhoršily se i vztahy lékař a pacient. Lidé v bílém plášti měli dříve auru nedotknutelnosti. Dnes v rámci obecné krize hodnot lékaři čelí ze strany pacientů urážkám i nesmyslným žalobám.