To se dá říct o Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě či Havlíčkově Brodě. Farmářské trhy se tam v sezoně konají jednou měsíčně, v Novém Městě je pořádají už celoročně.

Například v Náměšti nad Oslavou město od letošního dubna vychází vstříc přání trhovců a zatím malý trh tohoto typu bývá každý týden. Vždy ve středu na parkovišti Na křížku. Hlavním iniciátorem je Ondřej Fuchs z Bystřice nad Pernštejnem. „Jsem spokojený. Přijde 400 až 450 lidí, vracejí se, což je velmi slušné. O víkendu jezdím do Prahy a já tu Náměšť mám lepší než Prahu, čemuž jsem dopředu nevěřil,“ říká.

Chce, aby nešlo jen o obohacení jídelníčku jednou za měsíc, ale z náměšťského farmářského trhu se stal pravidelný přísun zajímavých kvalitních potravin. „Jde mi o plnohodnotné zastoupení v lednici. Na měsíc dopředu se totiž nedá nakoupit. Jinde na Vysočině se nám nepodařilo myšlenku prosadit, až v Náměšti měla radnice chuť do toho jít,“ popsal svou zkušenost. Prodej se teprve rozbíhá. Nyní lze koupit například čerstvě umletou mouku, mléčné výrobky, dezerty, pečivo, ovocné víno či kvasnice. Shánějí další prodejce, aby byl sortiment širší.

Vyjde i Jihlava?

Fuchs se totéž snaží zavést v Jihlavě na Masarykově náměstí. Zatím absolvuje kolečko schvalování v radě města. Jihlavané monotematické farmářské trhy jako takové nemají. Bývají tam jarmarky. „Kde jsou zastoupeni rovněž farmáři a drobní zemědělští pěstitelé – prodejci květin, česneku, za studena lisovaných olejů a podobně. Nejbližší je 7. června, další pak 21. až 22. června v rámci akce Havíření,“ uvedla jihlavská mluvčí Aneta Hrdličková.

Třebíč Nuclears.
Nuclears dvakrát padli, naděje na play-off však stále žije

Ve zmíněném Novém Městě se farmářské trhy konaly v sobotu 18. května. „V letní sezoně bývají trhy v parku, což je fajn, protože v případě příliš slunečného počasí jsou prodejci ve stínu. Míváme okolo dvaceti trhovců, pravidelně se vracejí. Zákazníci hodně nakupují třeba maso od Dacerů, bývá tu rodinná farma Němcových či Olešenka – kozí farma,“ vyjmenovala organizátorka Petra Tomášková.

Obvykle přijíždí rodina Janečkových z Koroužného s domácími kremrolemi nebo Petr Blaha ze Sněžného s vlastním bezlepkovým pečivem, ke kterému se dopracoval díky celiakii, kterou mu lékaři diagnostilovali.

Maso z klasické udírny

A kdo jsou Dacerovi? Rodina z Fryšavy, která maso stále udí v klasické udírně vytápěné dřevem. Nabízí i zabíjačkové speciality a veškerý sortiment vepřového a hovězího masa. „Nakupuje je na statku hraběte Kinského a od pana Bezouška ve Ždírci. Jako málokdo jsou schopní doložit původ masa. Uzeniny jsou za tři dny nachystané do obchodu, hovězí se nechává týden zrát,“ popisují pořadatelé trhů.

V Havlíčkově Brodě jedou v režimu – každá první sobota v měsíci. A vždy přidají zpestření, třeba kuchařskou show, vždy hraje muzika.

V Třebíči nemají farmářské trhy jako takové, ale dvakrát do roka BIOjarmark. Jarní už byl, podzimní se chystá na 12. září. Bývá tam okolo 30 prodejců. Částečně tuto roli suplují trhovci, kteří na Karlově náměstí celoročně prodávají hlavně výpěstky ze zahrad.

V Pelhřimově skončili

Na Pelhřimovsku se poměrně daří farmářským trhům v Humpolci. Zájem je, však se koná už devátý ročník. Naopak v Pelhřimově tato aktivita zmizela. „Trhy bývaly, ale postupně upadaly, organizovali to externisté. Do výběrového řízení na pořádání se letos nikdo nepřihlásil. Už zůstávají jen trhy se spotřebním zbožím každé třetí pondělí v měsíci,“ shrnula mluvčí pelhřimovské radnice Andrea Unterfrancová.

Vybrané nejbližší farmářské trhy na Vysočině

Náměšť nad Oslavou

22. 5. od 8.00 do 17.00 parkoviště Na křížku

Žďár nad Sázavou

25. 5. od 8.00 do 11.30 nám. Republiky

Telč

25. 5. od 9.00 do 15.00 nám. Zachariáše z Hradce

Havlíčkův Brod

1. 6. od 8.00 do 12.00 na Havlíčkově nám.

Jihlava

7. 6. Masarykovo nám. (jarmark)

Polná

19. 6. Husovo nám.

Třebíč

12. 9. Karlovo nám. (BIOjarmark)