Odměnou jim je menší finanční ohodnocení.

Pro každého z voličů by měla být volba svého zástupce, ať už v jakémkoli orgánu státní správy, ctí a slavnostní příležitostí. Mnohé čeká tento okamžik už za necelé tři týdny, kdy se vypraví ke krajské a senátní urně i občané menších vesnic na Třebíčsku. A netrpělivě je bude očekávat volební komise, kterou utvoří jejich sousedé či známí.

S ohledem na otevření volebních místností v pátek už od čtrnácti hodin nemohou úlohu komisařů plnit lidé pracovně vytíženi. „Oslovujeme ty, kteří nejsou vázáni v zaměstnání. Uvolnit se dříve z práce by pro ně mohl být problém," říká Božena Novotná, starostka Nimpšova.

Volební komisi tam budou tvořit nezaměstnaní a jeden důchodce. „Bohužel dívka, která studuje vysokou školu v Liberci, tady být nemůže. Bylo by to pro ni náročné na cestování. Naštěstí se ale podařilo najít jiné lidi," dodala Novotná.

Naopak sehnat čtyři schopné a ochotné lidi nebyl nikdy problém v Horním Smrčném, vesničce na západě Třebíčska se čtyřiceti osmi obyvateli. „Daří se nám to vcelku v pohodě. Snažíme se zapojit spíše mladé, často ale využijeme i některého z našich důchodců," poznamenal starosta Jaromír Křivánek.

Za finanční odměnu

Volební komisi tvoří její předseda, zapisovatel a nejméně dva další členové. Motivací za práci o dvou víkendech a absolvování potřebných školení je finanční odměna. Předseda si přijde v případě dvoukolové senátní volby na dva tisíce dvě stě korun, zapisovatel dostane o sto korun méně a člen komise devatenáct set. „Oproti minulým volbám se ta částka zvedla, i když jen o pár stovek," upřesnil starosta Horních Vilémovic Vlastimil Caha s tím, že zájem o práci komisaře opadá. Vždy se ale, podle jeho slov, někdo najde. „Letos to budou ženy středního věku a také jeden vysokoškolák," doplnil starosta.

Značnou zodpovědnost pak v sobě nese funkce zapisovatele. „Delegovali jsme na ni studentku vysoké školy. Ve volební komisi u nás ale zasednou i senioři," dodal starosta Odunce Jaroslav Otoupal.

KAMIL ČERNÝ