„Impulsem byla už několikátá nabídka od firem. A tato byla jednoznačně nejkvalitnější. Navíc nám v rozpočtu zbyly nějaké peníze, tak jsme rozhodli do toho jít," řekl místostarosta Jemnice Petr Novotný.

Cílem projektu je přitáhnout nejen více lidí na webové stránky, ale především do samotného města. „Jemnice je krásné historické město, ale málo se o tom mluví," myslí si místostarosta. Ohlasy na novinku jsou podle jeho slov především pozitivní. „Objevilo se i pár kritických připomínek, ale šlo především o detaily. Pokud sledujeme, jak si odkaz sdílejí lidé na sociálních sítích, ohlasy jsou kladné," dodal starosta.

Výhodou podle něho je i to, že se skrze virtuální prohlídku mohou občané Jemnice i zájemci odkudkoli podívat i do památek, které mohou být v daný okamžik nepřístupné. „Rádi bychom ji postupně rozšiřovali o další místa. Chceme také spolupracovat s místními podnikateli a obohatit prohlídku o otevírací místa restaurací a dalších podniků," přeje si do budoucna Novotný.

Loni nezaháleli ani v Okříškách. Městys je historicky nejúspěšnějším účastníkem soutěže Zlatý erb z Třebíčska. Jde o soutěž o nejlepší web měst a obcí. Ta startuje právě v těchto dnech. Účastnit se jí budou jak Jemnice, tak Okříšky.

„My jsme v roce 2011 vyhráli celorepublikové kolo, takže loni jsme se účastnili pouze s elektronickou službou Váš názor. Letos budeme bojovat opět i v soutěži o nejlepší web," informoval starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

I tamní stránky mají řadu novinek. Tou poslední, která začala fungovat na přelomu loňského a letošního roku, je moderní geoportál. Jde o interaktivní mapu Okříšek, která může posloužit jak samotným občanům či turistům, tak vedení městyse. „V základní verzi nabízí katastr nemovitostí, názvy ulic, leteckou fotomapu i i historickou mapu z let 1852 53," řekl starosta.

Službu chce postupně rozšiřovat. Turisté i občané by měli na webu najít otevírací doby podniků a firem či menu restaurací. Přibudou i technické sítě, aby pokud bude někdo v Okříškách stavět věděl, kde se může napojit.

Novinek však mají v Okříškách na webu více. Například i s verzí stránek pro mobilní telefony chtějí bojovat ve Zlatém erbu. Nechybí ani nový kalendář akcí či modul veřejných zakázek.