To se ale může brzy změnit. Občanské sdružení Za čistý Hrachovec z Moravských Budějovic chce uspět u státních institucí s myšlenkou, aby se ze soustavy dvou lesních rybníků v oblíbené chatové oblasti Kosová stala právě první hygieniky sledovaná koupací oblast na Třebíčsku. Sdružení má podporu také moravskobudějovické radnice.

„Ano, na schůzi rady města toto pondělí jsme se vyslovili pro podporu myšlenky. Budeme stát za sdružením, když to bude na úřadech potřebovat,“ sdělil budějovický starosta Vlastimil Bařinka.

Hygienici sice pravidelně zveřejňují na svých stránkách kvalitu vody v Lubí, Markovce, Pyšeláku a Rathanu, ale informace je pouze službou veřejnosti, týká se jen výskytu sinic. Nejde o důkladný rozbor vody. Čtyři jmenovaná přírodní koupaliště tudíž nelze brát jako místa oficiálně určená pro rekreační koupání.

Stačilo pět set podpisů na petici

Rybník Horní Hrachovec patří Rybářství Telč, Dolní Hrachovec pak mají telčští rybáři v pronájmu od státu. Zákon je nastavený tak, že o způsobu nakládání s vodou ve stavbě rybníka vždy rozhoduje stát.

Sdružení Za čistý Hrachovec už dosáhlo toho, že rybáři nemohou na jaře do soustavy dvou lesních rybníků navážet rybám hnůj. Stačila petice s pěti sty podpisy a vůle dotáhnout věc do konce.

„Rozhodnutí vstoupilo v platnost letos 14. května. Rybáři z Telče se proti němu neodvolali, přijali je bez námitek. Jednání s nimi probíhají korektně,“ zmínil za občanské sdružení Jaromír Hanuš.

V současnosti mají rybáři povoleno od března do září krmit ryby granulemi, obilovinami a obilným šrotem. Výjimečně, pokud by u ryb nastala epidemie, mohou provést dezinfekci vápněním. „Velkou devízou jsou přítoky obou lesních rybníků. Až na jeden malý od Komárovic jsou všechny z lesa, tudíž čisté a kvalitní,“ přidal další pozitivní stránku věci Hanuš. Podle něj je určitě zajímavé i to, že okolo rybníků vede cyklostezka Jihlava – Třebíč – Raabs.

Na Vysočině je podle Hanuše takových nádrží a rybníků sedmnáct, například Velké Dářko na Žďársku, či Pařezitý rybník na Telčsku.