Od začátku února, kdy současná amnestie odstartovala, do 24. července bylo v pěti okresech Vysočiny odevzdáno celkem 319 zbraní.
„Není to však konečné číslo, protože akce se uzavře až tento pátek, tedy 31. července. Navíc v posledním týdnu amnestie začali lidé na naše služebny nosit zbraní čím dál více. Je vidět, že většina to nechávala na poslední chvíli. Není ničím neobvyklým, když se nám za jeden den na jednom oddělení nashromáždí až deset zbraní. V předchozích měsících to byly třeba stěží tři denně. Jejich celkový počet by se tak mohl vyšplhat až ke čtyřem stovkám,“ uvedl vedoucí Odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál Jihlava Jaroslav Vratišovský.

Z expertiz se vrátilo jen minimum zbraní

Akce byla podle komisaře žďárského oddělení služeb pro zbraně Miloše Sochora vyhlášena hlavně z preventivních důvodů. „Chceme tím předejít protiprávnímu jednání, jakým může být například nelegální držení zbraně, jejich přemisťování nebo že s nimi někdo spáchá nějaký trestný čin,“ vysvětlil.

Jak dodal Jaroslav Vratišovský, policisté při přijímání zbraně nezjišťují, kde k ní daný člověk přišel. „Lidé nám často říkají, že donesené pušky objevili například na půdách. My to ale opravdu vědět nepotřebujeme,“ podotkl Vratišovský.

Policisté zbraň pouze zaevidují a přeberou do úschovny. „Poté po ni vyhlašujeme pátrání. Tím chceme zjistit, kdo je její pravý majitel. Z toho pak poznáme, jestli zbraň nebyla třeba odcizena. Nakonec ji posíláme na kriminalistickou expertizu, která nám řekne, zda se zbraní nebyl spáchán trestný čin či přestupek,“ sdělil žďárský policista Miloš Sochor.

Podle Jaroslava Vratišovského se to však u žádné z odevzdaných zbraní, které již expertizou prošly, neprokázalo. „Většina z nich ale na zkoumání teprve čeká. Z těch více než tři sta odevzdaných zbraní se nám z přezkoumání totiž zatím vrátilo pouze tak deset nebo dvacet,“ doplnil.

Zlegalizovat, nebo znehodnotit?

Nejvíce zbraní bylo v rámci Vysočiny zatím odevzdáno na Třebíčsku. Ke 24. červenci jich lidé na tamní policii přinesli celkem 87. „Je mezi nimi i Rakousko - Uherský pěchotní důstojnický revolver, který sloužil také jako četnická zbraň,“ uvedla třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická s tím, že zbraň pochází z roku 1870.

Raritu mají také na Pelhřimovsku. „Do rukou se nám dostal samopal Tokarev ruské výroby. Zbraň patří do kategorie A, tedy mezi zakázané zbraně,“ uvedla pelhřimovská policistka Vladimíra Svobodová.

Jak ale dodala, lidé převážně odevzdávali zbraně, které se řadí do kategorie B – tedy automatické brokovnice či pistole a zbraně patřící do kategorie C, kterými jsou mimo jiné lovecké pušky.

Člověk, který se zbraní na policii přijde, má možnost požádat o její zlegalizování, nebo o znehodnocení. „Některé zbraně mají třeba historickou hodnotu a majitelé už z ní střílet nechtějí. Jen ji touží mít doma. Může to být například památka po dědečkovi, nebo po někom blízkém. Pokud někdo o její znehodnocení stojí, pošleme ji na specializované pracoviště, kde ji podle stanovených postupů pracovníci upraví tak, aby se z ní už nedalo vystřelit,“ řekl Sochor. Lidé mají ale podle policistů spíše zájem o zlegalizování zbraní.