Sympatická tvář rodáka Michala Žáka z Českého hydrometeorologického ústavu na obrazovkách České televize zřejmě už nikoho nepřekvapí. Za pár let možná se zprávami o počasí přijde i Tomáš Böhm.


Bývalý žák Základní školy Kpt. Jaroše, dnes ambiciózní student prvního ročníku gymnázia. O své budoucnosti nemá snad sebemenších pochyb. Meteorologii se věnuje od třinácti let a z téhle cesty nemíní uhnout. „Chytla mě tehdy natolik, že jsem se rozhodl pořídit vlastní stanici. Rodiče mě podpořili. Čidla jsem umístil na balkoně a měřil jsem rychlost větru, množství srážek, teplotu a vlhkost,“ vzpomíná Tomáš na své začátky.


S výkonem stanice nebyl dlouho spokojený. Od letošního jara má novou, s řadou senzorů k přesnějšímu měření. „Byla samozřejmě dražší, stála 15 tisíc. Financoval ji táta,“ prozrazuje třebíčský student. „Dnes je mnohem větší možnost pořídit si automatickou stanici, než dřív,“ dodává. Měření základních veličin chce Tomáš do konce roku rozšířit o solární záření.


Své tabulky a grafy neukládá někam do šuplíku. Naopak. Je na ně náležitě hrdý. „Data posílám do NASA. Jsem registrován v síti amatérských meteorologů, mám vlastní internetové stránky tpocasi.cz, spolupracuji se svojí bývalou školou,“ vypočítává. Odkaz na své zpravodajství o počasí by rád viděl i na webu třebíčské radnice.


Tomáše Böhma fascinují především extrémní přírodní jevy, baví jej předpovídat počasí a pozorovat jeho aktuální vývoj. Kromě toho jej zajímá sport, knížky a vše nové a nepoznané.


Po středoškolském studiu chce zamířit na vysokou školu s oborem meteorologie. „Pak bych rád povolání technicko-humánního směru. A když mě meteorologie nebude živit, každopádně zůstane mým koníčkem,“ říká přesvědčivě mladík, jenž má své oblíbené motto: Do člověka musí uhodit blesk, aby pochopil počasí.