Stejný scénář se opakoval i o rok později. První dotace mu přispěla na nákup formovací pily, druhá na olepovačku hran. V současné době poslal žádost do šesté výzvy a čeká na posouzení. Tentokrát žádá o dotaci na nákup spodní frézy. „Asi bych si stroje do dílny pořídil stejně. Přes MASku jsem je koupil dřív a levněji. Je pravdou, že je kolem toho spoustu papírování, ale vyplatí se," doplnil Pavel Navrkal, majitel truhlářství v Přibyslavicích.

Podobnou zkušenost má s akční skupinou i kovář Jan Lojda z Nové Vsi. Se svou žádostí uspěl v loňském roce a díky ní si do dílny koupil svařovací poloautomat, mostový jeřáb a zakružovačku profilu. „Ze svého bych na stroje šetřil několik let. Je pravdou, že žádost jsem si nechal vypracovat u odborné firmy, sám bych si netroufl," přiznal Jan Lojda.

Vstup do MAS Podhorácko zvažuje dalších čtrnáct obcí z okolí Třebíče. Láká je možnost získat dotace na projekty, které by jinde neměly šanci na úspěch. „Každá koruna, která do obce přijde, je dobrá. Hlavní výhodu vidím v tom, že členství v MASce nás nic nestojí," řekl starosta Benetic Karel Houzar.

Jako otevřená vrátka nejen pro obec vidí v členství starostka Kožichovic Šárka Majerová. „MAS Podhorácko nás před nedávnem oslovilo s nabídkou. Program se nám líbil. Hlavním plusem je to, že se o dotace mohou ucházet spolky nebo místní hasiči. Zároveň tak otevřeme pomyslné dveře k dotacím i drobným podnikatelům z obce," dodala Majerová. V současné době MAS Podhorácko sdružuje 33 obcí s více jak čtrnácti tisíci obyvateli. O nové členy se rozroste 14. června.