Nejrozsáhlejší manévry v tomto roce na našem území, a to nejen pro českou armádu, ale i pro Ozbrojené síly Velké Británie, byly podle jeho účastníků úspěšné.

„Stížnosti na zvýšený hluk, který musela veřejnost snášet po tři týdny, se konkrétně na Vysočině nevyskytly,“ informovala mluvčí cvičení Sabina Introvičová.

Celkově se uskutečnilo 630 letů představujících více jak 715 nalétaných hodin. Předsunutí letečtí návodčí provedli přibližně 980 navedení, při kterých si obhájili, a někteří i zvýšili své bojové kvalifikace. Udrželi si tak vysokou prestiž mezi spojeneckými leteckými návodčími. „Potvrdili svoji schopnost efektivně navádět spojenecké letouny různými způsoby odrážejícími mnohočetné bojové situace,“ zdůraznila Introvičová.

V závěrečné fázi manévrů se podařilo sladit palbu dělostřelectva a letectva. Poprvé byla v rámci scénáře společného cvičení pozemních a vzdušných sil shozena na cíl laserově naváděná puma GBU, nesená letounem L-159 Alca. Schopnost použití přesné munice je naprosto nezbytná pro nasazení v soudobém ozbrojeném konfliktu. „Letka L-159 tímto udělala významný krok k případnému nasazení do zahraniční operace,“ zmínila Introvičová.

Společně z jednoho místa s letouny operoval bezpilotní prostředek SOJKA, ze kterého se snímaný obraz přenášel přímo na velitelství. Poprvé se cvičení zúčastnil i letoun E3 Awacs, který komunikoval s letouny plnící jednotlivé úlohy a současně předával informace o celkové situaci ve vzdušném prostoru do místa velení a řízení cvičení.

Brigádní generál Robert Weighill poděkoval veliteli základny Náměšť nad Oslavou Liboru Štefánikovi za skvělou přípravu cvičení a podporu: „Velmi si vážím toho, že jednotky ozbrojených sil Velké Británie mohly cvičení Flying Rhino 2009 uskutečnit na území České republiky a spolupracovat s armádami všech zúčastněných zemí. Zkušenosti získané během cvičení použijeme při našem nasazení do mise v Afghánistánu již za pár měsíců. Tyto poznatky napomohou zefektivnit vedení operace a tím i snížit počet civilních obětí, “ poznamenal generál Weighill na závěr.

Cvičení se zúčastnily armády České republiky, Ozbrojených sil Velké Británie, Slovenska, Litvy, Nizozemí, Kanady a Dánska.

Tématem byla spolupráce vzdušných a pozemních sil při společné bojové činnosti v sestavě mezinárodní divize.

Cílem pak bylo udržet nebo zvýšit bojovou kvalifikaci předsunutých leteckých návodčích, procvičit navádění letounů na pozemní cíle a společnou koordinaci vedení ostrých střeleb dělostřelectva a letectva.

Manévry převážně probíhaly na letecké základně v Sedleci-Vícenicích u Náměště nad Oslavou, ve oojenských výcvikových prostorech Brdy a Libavá a nad územím krajů Vysočina a Pardubického.

Zúčastnilo se 3500 vojáků.