„Dezinfekcí lidé chrání své příbuzné, za kterými chodí na návštěvu do nemocnice, ale jde i o ochranu jejich zdraví. Mikroorganismy se v nemocničním prostředí chovají trochu jinak, než mimo nemocnici," informovala nemocniční hygienička lékařka Eva Hanáková.

Zda si ruce dezinfikují správně, lidé zjistí díky dezinfekci s fluoreskující látkou a UV lampě. „V lampě je krásně vidět, kde jsou bílá místa, tam se dezinfekce dostala. Kde jsou hnědá místa, tam dezinfekce není," ukázala Hanáková. Lidé tak mohli zjistit, která místa při hygieně rukou vynechávají a příště se na ně zaměřit. „Je prokázáno, že když se vtírá dezinfekční prostředek do rukou po dobu třiceti sekund, mikroorganismy zahubí," dodala hygienička.

Podle ní je však dezinfekce stále ještě pro řadu lidí cizí pojem. „Ve světě je to naprosto běžná součást kabelek i pracovních aktovek pánů. Nosí ji sebou a desinfikují si ruce i po jízdě v hromadných dopravních prostředcích. Počítají s tím, že jakékoli místo, kde se pohybuje větší množství lidí, může být kontaminováno infekčními původci," sdělila hygienička.

Veřejnost by měla být podle ní obezřetnější. Lidé by například právě v obdobích chřipkových a jiných epidemií krom vitamínů neměli zapomínat ani na desinfekci rukou. „Důsledná hygiena rukou se doporučuje jak při cestování v hromadné dopravě, tak i při návštěvě nemocnice či míst, kde se vyskytuje větší množství lidí," dodala.