Letní příměstský tábor se v Jaderné elektrárně Dukovany letos odehrává již potřetí. „O první dva ročníky byl mezi zaměstnanci a jejich dětmi velký zájem, dva turnusy byly vždy rychle obsazené. Proto jsme letos zorganizovali ještě třetí turnus,“ říká organizátorka Kristýna Vohlídková.

Zázemí našli mladí táborníci v základní škole v nedalekých Dukovanech, které jsou partnerskou obcí elektrárny. Pro děti je připraven pestrý program. Každé ráno se odpojí od svých rodičů v Infocentru, které si v průběhu tábora také důkladně probádají, a dozví se více o prostředí, kde jejich rodiče pracují. Jedno odpoledne stráví také v elektrárně, kde navštíví operační středisko dukovanských hasičů a vyzkouší si jejich vybavení. Mají také možnost projet se autobusem areálem elektrárny a seznámit se s činností speciální zásahové jednotky policie ČR, což je pro děti obzvlášť lákavé. Že se děti o bezpečnost živě zajímají a mají spoustu detailních znalostí, dokazují jejich zvídavé dotazy, které svým průvodcům pokládaly. Uprostřed týdne děti čeká pěší výlet do zajímavého místa nedaleko elektrárny, s dokřupava opečeným obědem v podobně šťavnatých špekáčků.

Jaderná elektrárna Dukovany.
Dodavatele pátého bloku chce vláda vybrat do konce roku 2022

„Na táboře je zábava, máme hodné vedoucí, líbil se mi celodenní výlet, kde jsme si sami museli rozdělat oheň a ušli jsme osm kilometrů,“ hodnotí průběh tábora Adam Ivan, jehož tatínek zastává v jaderné elektrárně pozici technologa v útvaru péče o zařízení.

„Moji dva synové jezdí na dukovanský příměstský tábor každý rok. Vždy se těší a z tematicky zaměřených programů jsou nadšeni. Získají tady krom jiného také spoustu nových kamarádů,“ říká expert dodavatelského systému Pavel Šimka.