Specialisté poradí, jak si správně umýt ruce a kontrolu provedou UV lampou. Ženy se dozví, jak správně provádět samovyšetření jako prevenci rakoviny prsu. Zájemci budou moci využít vyšetření na AIDS, které jako jediné bude diskrétně umístěno mimo centrum dění. „Uvědomujeme si, že počasí už nemusí být zrovna přívětivé, proto je naprostá většina stanovišť pod jednou střechou. Jakmile návštěvníci vejdou do kterékoliv budovy, dostanou se k preventivním vyšetřením bez nutnosti vyjít ven" popsala ředitelka Nemocnice Třebíč Eva Tomášová.

Každý z návštěvníků může projít i vyšetřením klenby nohou, což je může ochránit před bolestmi zad, kyčlí, kolen či hlavy. V případě negativních zjištění rehabilitační odborníci poradí, jak situaci řešit a nabídnou speciální vložky do obuvi. Ty jsou určeny jak sportovcům při enormní zátěži, tak dětem i seniorům při preventivní péči, či léčbě problematické klenby chodidel.

Představí i zázemí

Zcela zdarma bude v tento den i měření tlaku, váhy a BMI, nebo předběžné určení krevní skupiny. Kožní specialisté poradí zájemcům s možností odstranění prvků stárnutí kůže a pro ty, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil, bude připravená nutriční specialistka. Jejích znalostí mohou využít i ti, kteří jsou kvůli potravinovým alergiím odkázáni na speciální diety.

„Pro zájemce bude otevřené dětské oddělení, premiérově promítneme filmy z operačních sálů a přístupné bude i technické zázemí. Provedeme návštěvníky jindy nepřístupnými místy jako je kontrolní velín nebo kuchyň," dodala Tomášová. Nudit se nebudou určitě ani děti. Čeká na ně výtvarná soutěž, skákací hrad a výstava techniky složek Integrovaného záchranného systému. Vedle hasičů, záchranářů a policistů najdou i stánek Městské policie Třebíč.

Partneři akce navíc umožní nácvik první pomoci při zástavě dechu, či krvácení. Každý bude také moci nahlédnout i do virtuální elektrárny. V případě špatného počasí, nebo jejich zájmu o technické novinky, je na parkoviště a mezi jednotlivými pavilony přepraví elektromobil.