V pátek 11. března od 13 do 18 hodin si budou moci lidé vyzkoušet nejmodernější přístroje na trénink mozku, a to v neurolaboratoři Brain2win v ulici L. Pokorného 24/28. V úterý 15. března v 17 a v sobotu 19. března v 10 hodin se v Informačním centru pro mládež (na třebíčském vlakovém nádraží) budou konat přednášky s praktickým tréninkem paměti. Povede je psycholog Zdeněk Krpoun a trenérka mozku Eva Fruhwirtová.

V rámci Národního týdne trénování paměti se uskuteční po celé republice desítky přednášek. „Vše, co děláme, vzniká v hlavě. Naše nápady, představy, ale i předsudky a domněnky. Dokonce je hlava tak mocná, že může za naši trému, stres a podrážděnost. Ale také umí vytvářet rakety, které létají do vesmíru. Lidé se naučili ovládat stroje a dokonce měnit přírodu, podceňují však to nejdůležitější svůj mozek," zamýšlí se trenérka paměti Brain2win Eva Fruhwirtová a dodává, že Den mozku i týden trénování paměti má lidem připomenout, že základem pro spokojený život je mentální kondice.

Mozek doslova potřebuje trénink. „Mozek je jako sval, když ho posilujete, můžete se na něj spolehnout," potvrzuje trenérka Fruhwirtová. Aktuální vědecké studie potvrzují, že mozek se dá trénovat, stejně jako tělo. Už dávno neplatí, že se musíme smířit s tím, že nám během života odumírají miliony mozkových buněk a my s tím nic nenaděláme. „Zlepšení funkce mozku ovlivňuje nejen inteligenční kvocient, ale také emoční a sociální inteligenci. Trénink je vhodný pro každého, ať už se jedná o dítě, dospělého nebo seniora. Vše, co v životě děláme a co se učíme, ovlivňuje nervové propojení mozku," vysvětluje psycholog Zdeněk Krpoun.