V Třebíči a jejím okolí se v těchto dnech pracuje hned na dvou přejezdech, s čímž musí počítat také řidiči. Přejezdům se musí vyhnout.

„Kvůli provádění stavebních prací v rámci revitalizace trati bude uzavřena silnice v místě železničního přejezdu na ulici sv. Čecha. Uzavírka v délce přibližně dvacet metrů potrvá od čtvrtka 24. listopadu od 7 hodin ráno do středy 30. listopadu do 20 hodin," informovala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Podle vedoucího třebíčského odboru dopravy Aleše Kratiny má jít o kompletní rekonstrukci přejezdu. „Investor se se stavební firmou dohodl, že, pokud se má kvalitně dokončit rekonstrukce celé stanice, nemůže končit s výhybkou, ale musí se udělat až za přejezd. Měl by být kompletně nový," sdělil Kratina.

Řidiči budou během týdenní uzavírky muset využívat objízdnou trasu. „Ta bude vedena ulicemi Zborovská, Ruská, Gorazdovo náměstí a Sokolská," popsala Martakidisová.

Jde o železniční přejezd, kde se letos na Velikonoční pondělí srazil vlak s osobním automobilem. „Při nehodě byl zraněn řidič osobního automobilu a celkově byla odhadnuta škoda na 130 tisíc korun," informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Během deseti let šlo podle pamětníků o druhou dopravní nehodu na tomto přejezdu, který je zabezpečen pouze světelnou výstražnou signalizací. Ani při současné rekonstrukci se na něj závory, které na přejezdu v minulosti byly, nevrátí.

Po dokončení prací na železničním přejezdu u stanice ve Vladislavi se nyní uzavřel další, na silnici mezi Třebíčí a městysem.

Osobní auta musí místo objíždět přes Hostákov, tranzitní musí jet přes Číměř a Třebíč. Práce na železničním přejezdu mají skončit v závěru listopadu.

Zvýšení bezpečnosti má pomoci také zrušení přejezdu na polní cestě mezi Třebíčí a Vladislaví. „Nechráněný železniční přejezd je tam krajně nebezpečný. V případě nemožnosti vyjetí zejména zemědělské techniky na hlavní silnici z důvodu husté dopravy zůstává část vozidla na přejezdu a hrozí střed s vlakem," popsala Kateřina Šubová.

„Světelné signalizační zařízení bude přidáno na čtyři přejezdy mezi Náměští a Studencem," sdělil náměstek ředitele Stavební správy východ SŽDC Viktor Vik.