V Moravských Budějovicích v prostoru bývalých mlékárenských garáží a na přilehlých pozemcích hodlá supermarket stavět společnost Fuertes Development z Kuřimi.

Ta považuje zvolený prostor za strategický i pro těsnou blízkost autobusového a vlakového nádraží. „Neexistuje v centru Budějovic lepší místo, než je toto," tvrdil jednatel společnosti Zdeněk Přichystal. Nový obchodní dům v Moravských Budějovicích v sousedství křižovatky ulic Chelčického a 1. máje by podle něj měl obsáhnout především nabídku potravin, drogerie a také speciální úsek s řeznictvím. Výstavbou se rozšíří parkovací plocha, počítá se s 50 až 80 parkovacími místy.

V blízkém prostoru sídlí v současnosti dva obchody s potravinami. Jak se na případnou výstavbu dívají jejich majitelé? „Svým způsobem je mi to jedno. Nemyslím si, že by tady byla kupní síla až tak veliká, když tu tolik podniků skončilo a lidé tu nemají práci," zamýšlela se Marie Boudná, která má obchod s potravinami v Chelčického ulici. Také Jaroslav Šplíchal, vlastnící obchod s potravinami u autobusového nádraží, řekl, že je mu jedno, zda supermarket bude stát. Podle místních by prostranství s chátrajícími garážemi výstavbou prokouklo.

Investiční záměr

Jak daleko jsou plány se supermarketem, jednatel společnosti Fuertes Development nastínil: „Městu jsme už předložili koncepci investičního záměru." Tato společnost realizovala kupříkladu projekty obchodních domů Spar na Hájku v Třebíči a také v Kroměříži, ale i projekty supermarketů Lidl v Novém Městě na Moravě, Kuřimi a Brně.

Místostarosta Moravských Budějovic Jan Kocáb potvrdil, že developer požaduje od města záruku, že mu odprodá pozemky u mlékárenských garáží. „Slíbit jsme to nemohli, u nás je pravidlem, že pozemky se prodávají prostřednictvím výběrového řízení," řekl.

K tomu Kocáb poznamenal: „Ale výjimku učinit lze. A to pouze za předpokladu, že ji schválí zastupitelé."

Podle něj je nyní míč na straně developera, aby městu předložil zcela konkrétní vizi a představil plán, jak by měl obchodní dům a přilehlé plochy vypadat. Roli bude hrát i to, ze které ulice bude situován příjezd a výjezd k supermarketu. Teprve pak rozhodnou zastupitelé, zda záměr developera posvětí a město své pozemky odprodá. Nejbližší zasedání zastupitelstva se podle místostarosty Kocába uskuteční pravděpodobně v srpnu.

Také v Jaroměřicích nad Rokytnou se zaobírají výstavbou supermarketu. Ten by měl vyrůst na pozemcích v sousedství hřbitova na výpadovce na Třebíč. O jaký řetězec půjde, panují zatím jen dohady.

„Na minulé radě města jsme už definovali oficiální podmínky města pro investora," přiblížil aktuální situaci jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Mezi podmínkami je i vybudování přístupnosti pro pěší a zbudování pásu zeleně mezi hřbitovem a parkovištěm. Na dohodě bude i zbudování vhodných příjezdových cest.