V Borovině vznikne herna s hlídacím koutkem. Program a provoz bude zajišťován každý všední den od 8 do 17 hodin.


Že nepůjde jen tak o obyčejné mateřské centrum, objasnila ředitelka Třebíčského centra Anna Machátová: „Součástí projektu je i vzdělávání rodičů v oblasti podnikání v péči o děti. V první etapě proběhne kurz v příštím roce od dubna do října. Připraveny jsou tři etapy vzdělávání, vždy pro čtrnáctku osob. Celkem tedy půjde o 42 osob.“


Vzdělávání rodičů bude zahrnovat motivační kurz, základy podnikání, péči o děti, kondiční jízdy držitelů řidičského průkazu, obsluhu e–learningu a komunitního systému. Absolventi získají certifikát, na jehož základě si mohou zřídit živnostenský list a podnikat v hlídání dětí.


Pomohlo spojení dvou záměrů


Důvody, proč se projektem prolíná vzdělávání, nastínila Machátová: „Celý projekt vychází z Nečasova prorodinného balíčku, v jeho rámci vzniknou podmínky například pro takzvanou vzájemnou sousedskou výpomoc.“


Na projekt borovinského mateřského centra se podařilo získat finanční podporu z Evropské unie ve výši 4,7 milionu korun. Třebíčský projekt se dostal mezi jedenapadesátku vybraných projektů z celkového počtu 328 žádostí.


„Projekt se rozeběhne už v listopadu, v prosinci začnou práce na rekonstrukci sociálního zařízení. Vypíšeme také výběrové řízení na sociálního pracovníka. Ten v novém centru zajistí program a provoz,“ informovala Machátová.


Odkud se myšlenka na zřízení centra v Borovině vzala, přiblížila: „Věděli jsme, že projekt na vzdělávání rodičů bude třeba. V době vyhlášení výzvy se na nás obrátily pracovnice občanského sdružení Tremedias s tím, že mají zájem zřídit v Borovině hlídací koutek v areálu ZMVŠ. Využily by jej i pro hlídání dětí klientů. Následovala schůzka, z níž vyplynula možnost naše záměry spojit .“


Deník zaznamenal řadu kladných reakcí na nové centrum. „Cokoliv tady v Borovině vznikne nového, je fajn. Protože Borovina je pořád opomíjená část města. Přitom tu dříve bývalo tolik rušno,“ zamýšlela se Marie Kotačková z Boroviny.

Kde už fungují mateřská centra?

Třebíčské centrum na ulici Františka Hrubína v Třebíči, MC Damiján v Třebíči– Nehradově (ulice U Obůrky), MC Andílci v Hrotovicích (v prostorách u MŠ), Rodinné centrum Korálky v Moravských Budějovicích.