„Z původního záměru se totiž realizovaly pouze střípky,“ řekl jemnický místostarosta Petr Novotný. „Těch šílených padesát let nájmu jsme změnili na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Uplatnili bychom ji třeba tehdy, kdyby se objevil nový zájemce o smysluplné využití zámku. S Cyriaky máme gentlemanskou dohodu, že by zámek opustili,“ dodal.

Podle něj radnice s novým nájemníkem jedná. Jméno i záměr jeho činnosti však už několik měsíců úzkostlivě tají. „Jednání mohou trvat ještě měsíce i rok. Navíc ani on by zatím nebyl rád, kdyby se o něm veřejně vědělo,“ vysvětlil Petr Novotný.

Okříšky zatěžuje kamionová doprava. Městysem projíždějí auta do průmyslové zóny u Přibyslavic a Nové Vsi.
Chceme obchvat! V Okříškách sbírají podpisy na podporu stavby

Cyriaci se tím dostávají do pozice nepříliš chtěného nájemníka. Radnice je zatím nevyhání, řád Křížovníků s červeným srdcem se už přesto poohlíží jinde. V sobotu 17. června otevře výstavu na zámku v sousední Polici. Přesune se tam kvůli tomu část vojenské expozice z Jemnice. „Budeme udržovat výstavy v Jemnici a nově i v Polici. Zvládneme to,“ řekl převor Cyriaků Jiří Stanislav.

O přesunu základny řádu do jiného zámku nechtěl hovořit. Starosta Police Karel Janoušek by se přijetí Cyriaků nebránil. „Výstavu o československých pilotech RAF tady budeme mít rádi a reálný je i příchod Cyriaků. Druhé patro zámku máme volné. Zatím ale nic dohodnuto, natož podepsáno, není,“ poznamenal Karel Janoušek.

Poznámka: Fotogalerie u článku je ze slavnostního zahájení turistické sezony na zámku v Jemnici v roce 2014.

V Dukovanech se ve výšce opravuje plocha dvanácti fotbalových hřišť
OBRAZEM: V Dukovanech se ve výšce opravuje plocha dvanácti fotbalových hřišť