Přijít se podívat na čtyři desítky závodníků mohou diváci v sobotu již od desíti hodin dopoledne, kdy startují tréninky. Kvalifikační jízdy začnou v pravé poledne a finále první kategorie o dvě hodiny později. Hlavní bonbonek programu v podání finále elitních jezdců začne ve čtyři hodiny odpoledne. Hrát bude DJ Agnes a pro diváky bude připraveno i občerstvení. Vše zakončí večerní afterparty v Klubu B.

Je skutečně na co se těšit. I když nejde o závody jako takové. „Je to spíš happening, už před třemi lety jsme najeli na takzvaný jam. Jde o volnější ježdění, nebude to žádné mistrovství. Ale i tak přijedou nejlepší jezdci z celé republiky, kteří si vždycky Cyklopeklo chválí. Je to pro ně příjemné zakončení sezony, všichni jedou na klid, není to vyhrocené, takže padají skvělé triky. Je to sice happening, ale na evropské úrovni," řekl Petr Palík, jeden z pořadatelů Cyklopekla.

Ukážou dirt jump

Bikeři se u Laguny představí v disciplíně nazvané dirt jump. „Jede se na hliněných skocích, kde jezdec vyletí do vzduchu a tam předvádí různé triky. Nejede se na čas, ale na styl. Máme pozvané elitní jezdce, kteří už třeba tolik nezávodí, ale přijedou se podívat, ti jsou potom v rozhodcovské komisi a bodují triky. Mají zkušenosti i z evropských závodů a vědí, jak by to mělo vypadat," vylíčil Palík.

Jezdit se bude na horských a BMX kolech, připraveny jsou kategorie pro nejmladší jezdce i doplňkové aktivity. „Máme disciplínu, kdy všichni jezdci dohromady budou soutěžit o nejvyhrocenější trik. Plus ještě bude otevřená soutěž pro mladé jezdce do patnácti let nebo soutěž o co nejvyšší skok. Je toho docela dost," usmál se Palík. „Půjde o exhibici toho nejlepšího, diváci mají v Třebíči možnost vidět skvělou prezentaci našeho sportu a vidět, že je to zábava a životní styl," dodal.

Dobrý bikepark

Bikepark u Laguny mají třebíčští jezdci více než deset let. Za tu dobu se jim podařilo vybudovat dráhu, která prý svými kvalitami nemá v okolí konkurenci, a pořád ji zdokonalují. Pro letošní Cyklopeklo například postavili novou rampu, stará již byla ve špatném stavu. „Stavba nové rampy pro rozjezd na disciplínu zvanou dirt jump mohla vzniknout díky iniciativě Jan Janíka aka Džeňa a jeho týmu ve složení Honza Hůlka a Leoš Vlček, který se úspěšně zúčastnili projektu Mládež kraji," vysvětlil Palík. Právě díky financím z různých nadací dnes třebíčský bikepark úspěšně funguje.

Cyklopeklo organizuje sportovní klub Třebeach Crew. Bikeři jej založili v roce 2006 a fungují dodnes. „Když člověk něco dělá a dělá to dobře, výsledky se dostaví. Jsme rádi, že stále zůstáváme partou, která dokáže mezi sebou komunikovat a pořád umí vytvářet prostor pro kvalitní ježdění," zakončil Petr Palík svoje povídání.