Takový scénář si pro všechny složky Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina připravilo jedno z největších letošních cvičení.

Jako figurant se do něj zapojil i student Střední veterinární, zemědělské a zdravotnické školy v Třebíči Jaroslav Nechvátal. „Mohli jsme se toho zúčastnit díky vedoucí paní učitelce oboru, nebyla to povinnost, ale šel jsem do toho," řekl.

Organizátoři u něj namaskovali poranění hlavy, zlomeninu nosu a odřeniny. „Byla by to těžká chvíle, kdybych měl takového člověka zachraňovat. Určitě bych ověřil tep a dech a podle toho bych zahájil masáž srdce," popisoval Jaroslav Nechvátal.

Zcela jisti svým zásahem si museli být profesionálové. Jako první dorazili na místo hasiči, kteří se snažili dostat do zakouřeného a pobořeného panelového domu. Další z nich hasili trosky a opatrně se přibližovali ke zraněným. „Museli přitom dbát i o vlastní bezpečnost. Kvůli munici, kterou havarovaný vrtulník převážel a která vlivem požáru vybuchovala, si od policie vyžádali balistický štít," podotkla mluvčí krajského Hasičského záchranného sboru Petra Musilová.

Cvičení se zúčastnilo šest jednotek profesionálních hasičů a dobrovolníci z Kralic, Náměště, Pozďatína, Budišova a Velké Bíteše. Ti zajišťovali hlavně péči o zraněné, které přenášeli z místa simulované nehody k sanitním vozům. Na místě působil i posttraumatický tým.

Do cvičení se zapojila také policie. Specialisté, kteří zajišťují vnější ochranu Jaderné elektrárny Dukovany, pomáhali hasičům. Dorazili i hlídky z Třebíče a dopravní policisté, kteří v okolí havárie usměrňovali dopravu.

Cvičení se konalo v kasárnách u Vícenic. Panelový dům představovala dnes již nevyužívaná budova jídelny. „Rozhodli jsme se dát ji k dispozici pro tuto akci a hlavně umožnit hasičskému záchrannému sboru nasimulovat zásah v zastavěné zóně a přímo v domě," řekl velitel vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou Jiří Vávra.

Z ní se do testu zapojilo dvacet vojáků. Několik dalších ještě před tím připravovalo kulisy: Trosky, požářiště a kouřové i zvukové efekty. „Primárně je to cvičení kraje a jeho složek, nicméně simulujeme pád vojenského vrtulníku, takže i pro nás je to příležitost ověřit si naše postupy," doplnil Jiří Vávra.