„Být čtenářem dnes už není úplně běžné a my si svých čtenářů velice vážíme,“ nechala se slyšet ředitelka knihovny Marie Dočkalová.

Titul Čtenář roku Městská knihovna v Třebíči uděluje už šestým rokem. Loni se zaměřila na nejstarší čtenáře. Titul získala čtyřiadevadesátiletá Jarmila Jičínská, která si letošní vyhlašování ankety nenechala ujít. „Devadesát let mne kniha provází na každém kroku. Z mého slovníku tak zcela zmizelo slov nuda. Kniha je přítel, který vás nikdy nezradí,“ řekla dětem.

Výstava Stop kyberšikaně sestává z deseti panelů, které informují o různých druzích kyberšikany.
Výstava poučí žáky a učitele o kyberšikaně

Jarmila Jičínská získala loni ocenění i v krajském kole Čtenáře roku. Četbou tráví pět až šest hodin denně. Za týden přečte šest knih.

Práci s dětmi se v Třebíči věnuje dětské oddělení v ústřední knihovně a pobočky Modřínová a Borovina. Proto získali cenění hned tři nejmenší čtenáři. Městská knihovna se může pochlubit vysokým počtem dětských čtenářů. Zapsáno má 70 procent všech dětí ve městě, to je dvakrát více oproti celostátnímu průměru.

Akce Čtenáře roku se koná v rámci Března - měsíce čtenářů a jejím cílem je posilovat společenský význam a prestiž četby a ocenit ty, kteří služby knihoven nejvíce využívají.
 

Ilustrační foto
Hoch zatápěl v kamnech benzínem, vyvolal požár